Skip to main content

Sporre, Cornelis Johannes

Cornelis Johannes Sporre werd op 22 oktober 1910 in Bloemendaal geboren. 

In maart 1941 vertrok Sporre met IJmuidenaar Ab Homburg en Willem de Waard in een vletje met buitenboordmotor naar Engeland. Deze Noordzee route was tot de aanleg van de Atlantikwall in 1942 de bekendste route van de Engelandvaarders. In allerlei bootjes en schepen poogden Engelandvaarders vanaf de Nederlandse kust over de Noordzee naar Engeland te varen. Bijna tien procent van de Engelandvaarders bereikte via de Noordzee Engeland.

Op 2 april werd hij door de SOE gerekruteerd in Engeland en op 6 september 1941 werd hij samen met Homburg in Brabant gedropt met als opdracht mensen te zoeken die verzetsactiviteiten wilden plegen en daarna naar Engeland terug te keren. Sporre ging naar oom Jan Martens, die in Haarlem een sigarenwinkel had aan de Oostvest 26. Daar betrok hij de zolderkamer. Door verraad werd de sigarenwinkel later betrokken bij het Englandspiel.

Met Wiek Schrage stak Sporre op 13 november 1941 vanaf Camperduin naar Engeland over. Niemand heeft ooit meer van hen gehoord. Naar men aanneemt, zijn zij omgekomen op de Noordzee.