Skip to main content

Niermeijer, Willem Johan

Willem Johan Niermeijer werd op 2 mei 1914 in Alkmaar geboren. Hij was  handelsreiziger van beroep. Hij kwam op 1 oktober 1941 aan in Engeland. Daar werd hij getoetst op de Patriotic School, waar buitenlanders die in Engeland aankwamen, werden ontvangen door het London Reception Centre en getest op hun betrouwbaarheid om infiltratie te voorkomen. Zij werden verhoord door officieren van de Binnenlandse veiligheidsdienst. De Nederlanders die de toets doorstonden gingen vervolgens naar de Centrale Inlichtingen Dienst (CID). Hun afdeling ondervroeg Engelandvaarders voor een andere reden: zij wilden weten hoe het in Nederland was.

Niermeijer wordt na zijn opleiding tot CID-agent/marconist op 29-03-1942 zonder aankondiging gedropt boven het plaatsje Perperga in het zuidwesten van Friesland.

Een SOE-agent zou hem geld en nieuwe papieren brengen, maar in plaats van de SOE-collega verscheen de Duitse politie op het afgesproken adres in Amsterdam. De volgende dag werd hij overgebracht naar Haaren, waar hij onder de naam Meyerink gevangen blijft tot 27 november 1943. Begin september 1944, zes weken na de aanslag op Hitler, werden 40 SOE-leden en zeven Britse commando’s, naar kamp Mauthausen in Oostenrijk gedeporteerd, waar zij op 6 en 7 september door de SS op meer dan gruwelijke en sadistische wijze werden behandeld en vervolgens in een steengroeve vermoord. Ook Niermeijer sterft op 6 september 1944. Hij werd extra gemarteld omdat zijn naam leek op die van Rottenführer Josef Niedermayer.