Skip to main content

Haas, de Johannes Henricus Marie

Johannes Henricus Marie DE HAAS  werd op 17 februari 1918 in Den Haag geboren. In oktober 1938 ging hij onder dienst. Hij diende in februari 1941 zijn ontslag in.

Samen met Jo Buizer en Ab Homburg ging hij op 15 februari 1942 als verstekeling aan boord van stoomtrawler Beatrice, de IJM 118.  Op volle zee dwongen ze de schipper naar Engeland te varen.

Na een korte opleiding bij de SOE ging hij in april weer naar huis met als opdracht een lijn tussen Engeland en Nederland op te zetten, nieuwe agenten onderdak te verschaffen en als contactpunt voor overige agenten te fungeren.

Jan de Haas had een telefoonzender met infraroodlamp ontwikkeld, als baken voor op het strand landende agenten. Hij wachtte op toestemming uit Engeland om die te gebruiken. Die bleef uit.

Op 28 april had hij een afspraak met Leo Andringa. Die had ene Dick bij zich, die later SD-er L.A. Poos bleek te zijn. Zowel de Haas als Andringa werden gearresteerd en overgebracht naar het Oranjehotel en later kamp Haaren, Rawicz en uiteindelijk Mauthausen.

Jan de Haas werd door de Duitsers gedwongen de geplande test uit te voeren. De SOE besloot na mislukte testen de lamp niet te gebruiken. De Haas moest nu Lauwers assisteren bij het saboteren van Duitse schepen in Nederlandse havens. Door de arrestatie van eerst Lauwers en later de Haas en Andringa en hun gedwongen medewerking met de Duitsers werden alle na hen gedropte agenten direct na hun landing gearresteerd door een ontvangstcomité van de Sicherheidsdienst.