Skip to main content

Brauw, de Jhr. mr. Robert

Jhr. mr. Robert de Brauw werd op 7 februari 1917 in Emmerich geboren. Hij was een Nederlands tennisser die het in 1938 tot Wimbledon heeft gebracht. In 1943 reisde hij via België, Frankrijk, Spanje en Portugal naar Engeland waar hij opgeleid werd tot radiotelegrafist/codist van het Bureau Inlichtingen.

Hij werd samen met agent Meint Adolf Smid in de nacht van 7 op 8 augustus 1944 geparachuteerd in de omgeving van Driebergen-Leersum. Ze moesten samen naar Amsterdam om contact op te nemen met de groep rond “de bankier van het verzet” Walraven van Hall om namens de regering toestemming te geven voor de financiering van het verzet met 20 miljoen gulden.

Hij blijft even aan het vliegtuig haken en landt kilometers verderop. Hij raakt daarbij zijn buddy met zijn zendinstallatie kwijt en verstuikt zijn enkel. Strompelend bereikt hij Amsterdam waar hij zijn opdracht volbrengt. Nu volgt een periode van zenden en onderduiken, als laatste bij Van Leeuwen op de Lammenschansweg hoek Dahliastraat.

Op 14 oktober 1944 doet de SD daar een inval. Van Leeuwen ontsnapt via de achtertuin. De onderduikers hebben pech. Hun zolderluik is niet goed vastgemaakt en laat los. De Brauw wordt getransporteerd naar het Oranje Hotel, de Scheveningse strafgevangenis.

Hij wordt daarna op transport gesteld naar kamp Amersfoort en  Neuengamme. Eind april worden de gevangen afgevoerd naar twee passagiersschepen. De Brauw belandt met 7000 andere gevangenen op de SS Cap Arcona. Op 3 mei worden de schepen gebombardeerd omdat de geallieerden dachten dat er Duitse soldaten en  SS-ers op het schip zaten.