Skip to main content

Schrage, Wiecher Bote

Wiecher Bote SCHRAGE werd geboren op 17 februari 1917 in Brielle.

Wiek zat op de politieschool in Hilversum. Daarna ging hij in militaire dienst. Toen de oorlog uitbrak was hij vaandrig bij de motordienst.

Op 13 mei 1941 stak hij vanuit Hoek van Holland over naar Engeland en kreeg daar een opleiding tot geheim agent. Op de avond van 13 juni 1941 werd hij samen met Hans Zomer boven Vledder in Drenthe geparachuteerd. Zij waren een van de eersten die zo door Fran├žois van 't Sant, hoofd van de Centrale Inlichtingen Dienst, werden ingezet. Wiek werkte als marconist onder de naam Kees Visser en zette zich ook in om de spionageorganisatie uit te breiden. Een belangrijk contact van hem was Bib van Lanschot, die toen op het Rapenburg in Leiden woonde. Hij wisselde regelmatig van locatie maar werd toch uitgepeild, mogelijk mede dankzij Anton van der Waals. Hij wist weg te komen en stak

op 13 november 1941 vanaf de Hondsbossche Zeewering naar Engeland over in gezelschap van Cor Sporre. Niemand heeft ooit meer van hen gehoord. Naar men aanneemt, zijn zij omgekomen op de Noordzee.

Deze tekst is ontleend uit de volgende stukken: