Skip to main content

Maassen, Armanus Guillaume Henri

Armanus Guillaume Henri MAASSEN werd op 3 januari 1920 geboren te Maastricht.

Toen de oorlog uitbrak, studeerde hij in Delft. Nadat klasgenoten per kano naar Engeland waren overgestoken volgde hij met drie anderen hun voorbeeld. In de nacht van 24 op 25 september stak het viertal bij Katwijk van wal. Van Rietschoten arriveerde op 27 september in Engeland. Hij diende in Engeland bij de Koninklijke Marine en werd als matroos 1e klasse ingeschakeld bij het afzetten van agenten aan de Nederlandse kust.

Op 12 maart 1942 hielp Maassen de agent Jan Emmer en diens marconist Felix Ortt in een rubberboot aan wal bij Katwijk. Wegens de sterke branding wist Maassen echter niet meer naar de basisboot terug te keren. Toen hij weer op het strand stond waren Emmer en Ortt al verdwenen. De volgende dag werd hij in Katwijk gearresteerd.

Als militair werd hij naar een krijgsgevangenenkamp in Wilhelmshaven overgebracht. Later werd hij door de Sicherheitsdienst in Nederland verhoord. Hij kwam vervolgens in Kamp Amersfoort terecht waar hij op 10 februari 1943 aan longontsteking overleed.

Hij vertelde in kamp Amersfoort zijn levensverhaal aan zijn eveneens gearresteerde  studiegenoot P.J. de Lint, waaruit bleek dat hij niet was doorgeslagen zoals  aanvankelijk door Loe de Jong was beschreven.

Deze tekst is ontleend uit de volgende stukken: