Skip to main content

Adriaansen, Josephus (Sjef)

Sjef Adriaansen wordt op 9 juni 1919 in Woensdrecht geboren en gaat aanvankelijk werken als landarbeider. In 1939 komt hij op voor de dienstplicht en wordt hij ingedeeld bij de cavalerie en de marechaussee. Sjef zoekt naar mogelijkheden om actief aan het verzet deel te nemen. Met drie reisgenoten vertrekt hij in februari 1942 naar het neutrale Zwitserland. Ze ontmoeten daar een cadet van de Koninklijke Militaire Academie in Breda, waarmee ze een gevaarlijke tocht naar Canada maken, via, de Pyreneeën, Cádiz en Curaçao. Daar sluit Sjef zich aan bij de Prinses Irene Brigade. In juni 1943 wordt hij met een troepentransportschip naar het Verenigd Koninkrijk gebracht, waar hij zich in Londen meldt bij Bureau Inlichtingen en tot geheim agent wordt opgeleid.

In de nacht van 10 op 11 januari 1944 wordt hij met Harm Steen gedropt bij Rijsbergen en melden zich bij hun contactadres in Princenhage, de familie Van Nunen. Vanuit de molen ‘De Hoop’ in Princenhage houdt hij meer dan een half jaar radio contact met Engeland.

Sjef blijft maanden onvindbaar voor de Duitsers, maar uiteindelijk wordt hij verraden of uitgepeild en op 14 juli 1944 in zijn schuilplaats bij kapelaan Alfred Verhaegen in Hoeven gearresteerd. Samen met de kapelaan wordt Sjef vastgezet in het gebouw van de Koninklijke Militaire Academie in Breda en daarna voor verhoor binnengebracht in de SicherheitsDienst-Polizeigefängnis in Haaren. Hier hoort Sjef de doodstraf tegen zich eisen. Op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, wordt hij samen met de kapelaan in kamp Vught gefusilleerd. Sjef is 25 jaar geworden.

Deze tekst is ontleend uit de volgende stukken:

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Josephus_Adriaansen
  • Lou de JongHet Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog.
  • Dr. Jan Marginus SomerZij sprongen in de nacht, De Nederlandse Inlichtingendienst te Londen in de jaren 1943–1945, Uitgeverij van Gorcum & Comp. N.V. (G.A. Hak & drs. H.J. Prakke), Assen – MCML, mei 1950.
  • Frank Visser, De Bezetter Bespied, De Nederlandse Geheime Inlichtingendienst in de Tweede Wereldoorlog, Uitgeverij Thieme – Zutphen, oktober 1983.
  • Wim Adriaansen, Sjef Adriaansen, Pelgrim naar Engeland, Foxy Design - Zaltbommel, 2014.
  • Erelijst N.I.O.D. archieven 245a, doos 1.