Skip to main content

Bulletin 21 - 29 november 2022

  

https://www.gsngateway.nl TeamSpeak id: gsngateway.nl Zello: GSN-ZELLO

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND ®BULLETIN 21 29 november 2022

 

 LEKKER BEZIG ZIJN IN DECEMBER

GSN pakt in december flink uit met activiteiten, zoals:


SSTV ACTIVITEITEN IN HET SSTV PORTAAL

Het begint een jaarlijkse traditie te worden dat in de feestmaand december een SSTV portaal beschikbaar is voor de liefhebbers van SSTV.
Met een simpel SSTV (SLOW SCAN TELEVISON) programma worden plaatjes/foto’s naar elkaar toegezonden. 
Het leuke van het portaal is dat via SSTV geheel digitaal afbeeldingen naar elkaar worden verzonden. Een mooie manier om elkaar Kerst- en Nieuwjaarswensen te sturen.
Het SSTV portaal wordt op 1 december 2022 in de GSN server in werking gesteld. Op  3 januari  2023 wordt het portaal weer afgesloten.


ZATERDAG 17 DECEMBER 2022 GSN HELIUM BALLON RALLY

We gaan er een leuk feestje van maken. Ter afsluiting van een jaar met meerdere succesvolle ballonlanceringen houden we – bij goede weersomstandigheden - een helium-ballonnenrally.
Op verschillende locaties zal er een GSN SONDE (ballon )de lucht in gaan.  De sonde frequenties zijn in gesteld in de vrije lpd frequentie met een output van 10 Milliwatt. Over de frequentie indeling krijg je later bericht.  De 1e lancering start rond 12:00 uur. Daarna lanceren we elk uur een sonde (ballon).  De laatste sonde(ballon)  zal rond 16:00 uur de lucht in gaan.  De ballonnen worden vanuit vier locaties in Nederland gelanceerd.
GSN flight control zal gedurende de rally in de GSN gateway server verslag doen over de rally. Tevens is het mogelijk om je ontvangstrapport door te geven. Waar mogelijk zal via de nieuwe GSN JITSI CAM een beeldverslag van de lancering worden gegeven.


GEHEEL VERNIEUWDE VERSIE VAN GSN JITSI CAM

Dat GSN een puik technoteam heeft mag best weleens gezegd worden. Ze hebben een aantal innovatie projecten voor jullie in petto.
Een van deze projecten is de  geheel vernieuwde versie van GSN JITSI CAM die op 1 december in gebruik wordt genomen. Verbeteringen in de vernieuwde GSN JITSI:
- de cam resolutie is vergroot;
- de beeldoverdracht heeft  een hogere snelheid;
- de  gebruiksvriendelijkheid is verbeterd;
- de opties zijn uitgebreid en verbeterd;
- de mogelijkheid om bestanden van elkaar te downloaden. Hier zijn wel restricties wat de grootte van de bestanden betreft.
Vanaf 20 December 2022 tot 30 december 2022 Is er ter introductie elke avond een GSN JITSI CAM meeting waar iedereen aan kan deelnemen.
De nieuwe GSN JITSI CAM is eveneens direct via het GSN Dashboard te activeren.


GSN DASHBOARD

Het GSN Dashboard is een nieuwe toepassing in het gsn serversysteem.
Op 1 december 2022  wordt  het DASHBOARD aansturingsysteem in de GSN server geactiveerd. De presentatie is voorlopig een demo.  De layout van het Dashboard wordt in de komende tijd aangepas
Wat kan je doen met het Dashboard?
Het Dashboard is op de manier waarop  GSN het toepast een innovatieve toepassing.
Door simpel gebruik te maken van de tabs kan een gekozen toepassing worden geactiveerd.
De gekozen toepassing verschijnt in een ander scherm en werkt onafhankelijk van TeamSpeak.  Daardoor is het mogelijk om TeamSpeak en het GSN Dashboard gelijktijdig onafhankelijk te laten werken. Het Dashboard is een overzichtelijk scherm
met een groot aantal mogelijkheden in het Dashboard. Met het GSN Dashboard heb je toegang  tot  SDR, DMR, HABHUB, SONDHAB, 2m amateur frequenties in rx.
Een interessante toepassing is GSN LTE.  Met deze toepassing is het mogelijk om handsfree contact te hebben met de aangesloten servers en gateways. Een handige en veilige toepassing voor o.a. mobiel gebruik (in demo voorlopig alleen rx.)
Het GSN Dashboard zal zowel in de GSN gateway server als op de GSN website worden ge-ïnstalleerd.

En we starten het nieuwjaar met een


2 JANUARI 2023 MEETPOINT NIEUWJAARSBORREL RONDE

Het zit GSN niet erg lekker dat door personeelstekort de Meetpointronde niet van de grond komt. Dit mag echter geen belemmering zijn om toch eenmalig een nieuwjaarsronde te houden. Dus op 2 januari om 20.00 uur heffen we in de ronde virtueel het glas en wensen we elkaar al het goede voor  het komende jaar.
De ronde is te werken in:
GSN TeamSpeak server, bookmark gsngateway.nl
TeamSpeak  27mc lpd server Den Haag, bookmark ts.27mclpd.nl
Via 27mclpd server Den Haag is er een connect link met de WAC-DX server en de lpd gateway Kerkrade.
Eveneens zijn de  Zello Kanalen van GSN en WAC aangesloten.
Tijdens de ronde is er ook een cam verbinding in de nieuwe JITSI GSN VERSIE.


WAC KOFFIE RONDE

Al jaren heeft de WAC-DX club iedere maandag een koffieronde. Deze gezellige ronde begint om 20:00 uur onder de bezielende leiding van Ludo.
Een groot aantal WAC-DX leden nemen hieraan deel. Ook niet deelnemers zijn van harte  welkom, dus meld je eens in via de GSN-gateways of server.


REIND UIT ASSEN IS LEKKER BEZIG


In het deelnemersportaal van Reind uit Assen bruist het van elektronisch knutselwerk. Het leuke is dat het veelal eenvoudige dingetjes zijn die voor bijna iedereen te doen zijn. Zoals een computermuis op een simpel manier gebruiken als microfoonschakelaar. Of maak een leuk kerstkaarsje met een plasticbuisje, een ledje en een dopje van een tube. Kortom Reinds deelnemersportaal is een aanrader om te bezoeken.


GSN NEEMT NUC'S VOLWAARDIG IN BEDRIJF

Na een voorzichtige opstart  zijn de NUC mini computers in bedrijf genomen. De NUC's werken tot volle tevredenheid in het GSN aansturingssysteem. Inmiddels worden ook een aantal GSN gateways met een NUC aangestuurd.
Op korte termijn zal het ook mogelijk zijn dat de NUC's met een remote functie werken. In het GSN systeem zijn de NUC's op verschillende locaties gestationeerd. De NUC's zijn met elkaar gekoppeld en werken zodanig als een divisie in het aansturingssysteem.

WAT IS EEN NUC?
(bron www.://nuc
                                                                                     
Een NUC oftewel Next Unit of Computing is een volwaardige desktopcomputer die in een handpalm past. De NUC is ontwikkeld en wordt geproduceerd door Intel. De NUC's zijn ontworpen volgens de UCFF standaard van 4" bij 4" ofwel 10,16 x 10,16 cm.
De NUC's worden geleverd met een Intel Celeron i3 of i5 Low Voltage processor en sinds kort ook met de Intel Atom, bedoeld voor zeer licht gebruik zoals proces-aansturing. Deze processoren zijn vast op het mainboard gemonteerd, dus bij aankoop wordt gekozen voor een mainboard-processor combinatie.
 

Met een NUC hebben een vrij vaste opbouw, maar het geheugen, de opslag en de WiFi kaart kunnen zelf worden gekozen. Tevens wordt de NUC met een speciale beugel geleverd waardoor hij op een groot aantal monitoren direct op de achterkant bevestigd kan worden zodat het bureau leeg blijft. In combinatie met een draadloze muis is het bureau volledig verlost van alle snoeren.
De NUC's hebben uitgebreide aansluitmogelijkheden, maar deze verschillen per type. Ze worden gevoed met een meegeleverde 19Volt adapter. Het minimale ingangsvoltage is 12Volt, waardoor de NUC direct door accuspanning of een andere 12 volt stroombron gevoed kan worden.


RECLAME EN GSN

GSN krijgt de laatste tijd voorstellen om reclameboodschappen te plaatsen op de website en gateway server.
GSN geeft daar consequent geen gehoor aan. Daarin nemen de GSN-website en de gatewayserver een uniek positie in ten opzichte van andere websites en servers.
Dat is zo en dat blijft zo!
Links naar andere activiteiten of sites vormen onderdeel van het GSN netwerk. Het gebruik van deze links is een niet meer weg te denken activiteit. In de content waar deze links naar verwijzen kunnen wel reclameboodschappen voorkomen. Deze boodschappen vallen buiten de verantwoordelijkheid van GSN. GSN heeft op geen enkele wijze invloed of bemoeienis met deze boodschappen.
Maatschap Gateway Server Nederland


HET MAATSCHAP EN DE CREW  VAN GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND
WENST ALLE COMMUNICATIEAMATEURS
FEESTELIJKE EN GEZELLIGE FEESTDAGEN


AANGESLOTEN GATEWAYS


Het GSN GATEWAY NETWERK is, zoals hierboven te lezen, de laatste weken gegroeid. Voorlopig doen we het weer even rustig aan met  het uitbreiden van het  GSN netwerk. Ervaringen uit het verleden hebben ons geleerd dat een aantal gateways te gelijk installeren de stabiliteit en continuïteit  van een netwerk kan verstoren. In totaal zijn de volgende gateways actief:
GSN GATEWAY EDE
GSN GATEWAY HEERLEN
GATEWAY SERVER 27MC LPD DEN-HAAG
GATEWAY MARKELO (vakantie gateway experimentele doeleinden)
GSN GATEWAY NIJMEGEN (bij propagatie uit de lucht)
GSN GATEWAY RIJSSEN.
GSN GATEWAY VENRAY.
GSN GATEWAY ZUTPHEN (test en experimentele doeleinden)
LPD Den-Haag (crosslink 27mc lpd Den-Haag.)
LPD GATEWAY KERKRADE (crosslink WAC-DX Club/ 27mc lpd Den-Haag)
WACdx (crosslink 27mc lpd Den-Haag.)
GW LEEUWARDEN (gast gateway)