Skip to main content

Bulletin 19 - 4 augustus 2022

 

  

https://www.gsngateway.nl TeamSpeak id: gsngateway.nl

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND ®

BULLETIN 19

4 augustus 2022

 

 

27 AUGUSTUS 2022 RADIO COMMUNICATIE MEETING

Voor de 2e keer organiseren de radiocommunicatie organisaties WAC-DX, 27MC LPD DEN HAAG en GATEWAY SERVER NEDERLAND een gezellige bijeenkomst. De gezamenlijke organisaties nodigen radio communicatie amateurs uit om gratis deel te nemen. De meeting heeft vooral tot doel de onderlinge contacten te verstevigen. De locatie biedt tal van mogelijkheden. Neem gerust je bbq set mee want bbqen is in het nabij gelegen park toegestaan. Ook is het mogelijk om daar bij goed weer een duik te nemen om af te koelen. Voor de kinderen is er aan het strandje een speeltuin. Bij iets slechter weer zal een deel van de activiteiten mogelijk in een partytent plaats vinden.

De meeting vindt plaats bij de entree van het Wilheminapark in Rijswijk, Hazepad 1, Rijswijk. Hieronder zie je een google afdruk van de locatie:

               

 PROGRAMMA

12.00 uur WAC RONDE

Om 12:00 uur start de meeting met radio communicatie activiteiten. LUDO van de WAC-DX start een extra koffie ronde. In de ronde zal ook informatie worden gegeven over de dag activiteiten. Inmelden in de ronde kan via de gateways van de Teamspeak servers van de WAC-DX, 27MC LPD DEN HAAG en GSN Gateway.nl. Wij verwachten dat ook gateway Leeuwarden tijdens dit evenement actief zal zijn.

VANAF 13.15 UUR ACTIVITEITEN OP LOCATIE

13.15 uur 27MC LPD DEN HAAG

Na het nuttige van een broodje en een bakkie PLEUR (Haags voor een kopje koffie) vertelt Robert van de 27MC LPD DEN HAAG over zijn pionierswerk met het opzetten van een gatewaynetwerk. Daarnaast geeft hij een presentatie over de werking van een gateway en wat er nodig is om er zelf een op te zetten.

13.45 uur GSN

Michiel geeft een presentatie over de toepassingen van mini computers (NUC). Daarnaast vertelt hij over mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Hij geeft antwoord op de vraag wat het gezamenlijke gateway server systeem te bieden heeft.

14.15 uur GSN ballonlancering

Om 14:15 uur lanceren bij goede weersomstandigheden Timothy en het lanceerteam een helium ballon. De payload is een radiosonde met een output van 10 milliwatt welke op grote hoogte door veel luisterposten te volgen zal zijn op de lpd {70cm band} frequentie 434.71500. De ballon is ook te volgen op de HABHUB ballonnen volgkaart. HABHUB is direct te linken vanaf de Teamspeak gateway server van GSN en de server van 27MC LPD DEN HAAG.

De Lancering zal ook te volgen zijn via jitsi webcam. Voor de live link naar de gsn teamspeak server Bookmark: gsngateway.nl

Tijdens de vlucht zal GSN mission control om de 15 minuten verslag doen van de vlucht situatie. via het gateway netwerk. ook kan men ontvangst rapporten van de sonde rapporteren.

16.00 uur Jacht op het gouden lint

De deelnemers van dit zoektochtspel proberen het gouden lint te bemachtigen. Het spel is een aaneenschakeling van goed gebruik maken van radio communicatie, waarnemen, observeren, beredeneren en snel handelen. Het traject van het spel is ongeveer 3 kilometer. Het spel duurt maximaal twee uur.

Je vindt het gouden lint door opdrachten uit te voeren waarbij je codes en linten vindt, die uiteindelijk naar het gouden lint leiden.

 

UITBREIDING VAN GATEWAYS

Deze maand is het aantal gateways uitgebreid.

GSN GATEWAY RIJSSEN

Het was geen eenvoudige zaak om in RIJSSEN een gateway te laten functioneren. Dankzij het instellen van een NUC (mini computer ) en stevige support van het GSN Technoteam is de gateway in RIJSSEN zonder verdere problemen in werking gesteld. Henk in Rijssen beheert de gateway RIJSSEN naar volle tevredenheid. Gateway Rijssen is te werken in fm 27mc band frequentie 27.3550 Mhz. kanaal 35.

GSN GATEWAY SOEST

Sinds een paar dagen heeft Dirk, de 19GSN109 SOEST, een gateway in SOEST in werking gesteld. Gateway Soest is te werken in fm 27 mc band frequentie kanaal 02. Met deze gateway zet GSN de eerste stappen om midden Nederland te voorzien van gateways.

GSN GATEWAY EDE

John uit EDE heeft eveneens zijn uitgeschakelde RFDX 27 mc gateway verplaats naar de GSN. De GSN gateway EDE is zonder noemenswaardige problemen in werking gesteld.

WAC LPD gateway KERKRADE

Op de TeamSpeak server van WAC-DX heeft Hans naar volle tevredenheid een LPD gateway in werking gesteld. Inmiddels zijn er leuke verbindingen gemaakt naar Groningen, Friesland, Gelderland en Zuid-Holland.

 

SCANNER LUISTERPOSTEN

In overleg met de admin (Dirk 19GSN109) is besloten om een aantal niet actieve luisterposten te verwijderen. Hiermee is bereikt dat er effectief functionerende luisterposten zijn te beluisteren.

 

27 AUGUSTUS 2022 13:15 UUR GSN HELIUMBALLON LANCERING

Het gaat er weer van komen. Onder leiding van Timothy wordt in het Wilhelminapark te RIJSWIJK een 200 grams heliumballon met een sonde gelanceerd. Het radio signaal is te volgen in de 70 cm lpd band op de frequentie 434.71500. De sonde heeft een output van 10 milliwatt. De mode is RTTY 100 baud. Wanneer de ballon een redelijk hoogte heeft bereikt, is het signaal mogelijk door heel Nederland te ontvangen. De ballon is ook te volgen op de HABHUB ballonnen kaart. Deze kaart is direct te linken van de GSN Teamspeak gateway server (GSNgateway.nl). Tijdens de vlucht doet mission control om de 15 minuten verslag van de vlucht via de aangesloten gateways.

Via de gateways zal mission control qrv zijn voor het in ontvangst nemen van de ontvangst rapport. Zo mogelijk zal de lancering ook te zien zijn via de GSN JITSI cam.