Skip to main content

Bulletin 10 - 28 april 2021

 

  

https://www.gsngateway.nl TeamSpeak id: gsngateway.nl Zello adres: GSN ZELLO

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND ®

BULLETIN 10

28 april 2021

 

 4 MEI RADIO COMMUNICATIE MEMORIAL 2021

Het is traditie geworden dat wij als communicatieamateurs op 4 mei de radio-operators herdenken die tijdens de tweede wereld oorlog hun leven gaven voor onze vrijheid.

Wij staan erbij stil hoe belangrijk de rol van radiocommunicatie in die periode was. Zoals elk jaar benoemen wij de namen van radio-operators die voor Nederland hun leven gaven.

 Het is verheugend dat steeds meer radiocommunicatie clubs en verenigingen zich aansluiten bij deze 4 mei Radio Memorial 2021.

De Radio Memorial 2021 komt dit jaar tot stand met medewerking van Gateway Server Nederland, Romeo Foxtrot DX vereniging, CBjunkies, 27MC LPD Server Den Haag. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ook op de hoogte gesteld van de Memorial.

Wij nodigen je uit om de 4 mei Radio Memorial 2021 via de gezamenlijk gateways en repeaters bij te wonen. De memorial start om 19:40. Gateways en repeaters beginnen om 19:35 met een kloksignaal. De Memorial wordt uitgezonden op het landelijk gateway repeater netwerk in de 11 meter band, Zello en de lpd.

 Op 4 mei wordt tijdens de memorial om 20:00 een totale radio stilte in acht genomen van 2 minuten.

 MEETPOINTRONDE

Het is even wennen maar de opzet van de meetpointronde op de woensdagavond begint zo langzamerhand vaste deelnemers te krijgen. Waar we heel blij mee zijn is dat deelnemers uit heel het land zich laten horen. We kunnen dus wel stellen dat het meetpoint op bescheiden schaal een landelijk radiocommunicatie ontmoetingspunt aan het worden is. Iedereen is welkom en krijgt de mogelijkheid om zijn babbeltje te maken. We zijn er ons van bewust dat dit concept alleen kan werken op kleine schaal. We brainstormen over aanpassingen waarbij de gezelligheid de boventoon blijft voeren. “Gezelligheid en in contact staan met de ander, daar gaat het om in het meetpoint”

MEET US elke woensdag avond vanaf 21:00 uur op het landelijk gateway repeater netwerk.

 27 MC LPD SERVER DEN HAAG AANGESLOTEN OP HET LANDELIJK GATEWAY REPEATER NETWERK

Deze maand heeft de 27MC LPD Server Den Haag zich aangesloten op het landelijk gateway en repeater netwerk. Afgelopen periode was te horen hoe beheerder Robert PRD1RU bezig was met het oplossen van piepende zenders en het opstarten van een externe hostserver. Daarnaast waren er nogal wat “lokale”’ Haagse QSO’s te beluisteren via het landelijk gateway repeater netwerk.

Zo langzamerhand zijn de opstartproblemen opgelost en kunnen onze Haagse communicatievrienden hun radio horizon verleggen en op landelijk niveau hun QSO’s maken.

 GSN HELIUMBALLON LANCERING VRIJDAG 30 APRIL 2021

We zijn weer helemaal klaar voor de 4e lancering in het GSN-ballonenproject. De lancering vindt plaats in de omgeving van Sittard op vrijdag 30 april 2021, ca. 17:00 uur.

De sonde zendt uit op de frequentie 433.712500 mode SSB RTTY 100 baudot. Het output vermogen is 10 Mw. De ballon route is te volgen in het ballonvolg-programma HABHUB. Via het GSN serverportaal GSN HELIUM BALLONNEN PORTAAL is dit programma direct te linken. Tijdens de ballonlancering zullen de coronaregels in acht worden genomen.

Voor dit experiment wordt gebruik gemaakt van een lichte 100 grams ballon welke naar verwachting de sonde op een hoogte moet brengen van 8000 tot 10.000 meter. Als de prognose klopt, zal de ballon landen in de omgeving van Hannover.

In het GSN HELIUM BALLONNEN PORTAAL zal de ballon continue worden gevolgd terwijl om het uur een update zal worden gegeven en realtime informatie zal worden verstrekt via het landelijk gateway repeater netwerk.

Tot nu toe zijn 3 van de 4 lanceringen succesvol verlopen. Deze lancering maakt gebruik van een lichtgewicht ballon waarvan we de eigenschappen in de praktijk nog niet goed kennen. Ook moeten we ontdekken hoe de sonde en de ballon zich gedragen op de relatief lage hoogte van 8000 tot 10.000 meter.