Skip to main content

Bulletin 29 - 26 oktober 2023

https://www.gsngateway.nl TeamSpeak: gsngateway.nl
GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND®
BULLETIN 29
26 oktober 2023


UITBREIDING GATEWAYS MET CB VOORNE AAN ZEE

Al enige tijd is de gateway CB Voorne aan Zee opgenomen in het GSN gateway netwerk.
Het was eigenlijk de bedoeling dat de gateway zou worden toegevoegd aan de server van 27mc LPD Den-Haag. Omdat de 27mc LPD Den-Haag server niet 24/7 online is, is er toch voor gekozen de gateway aan het GSN netwerk toe te voegen.
Gateway CB Voorne aan zee is gestationeerd in de locatie Hellevoetsluis en zendt momenteel uit op 27mc kanaal 35.  Binnenkort zal de gateway als 18e gateway definitief binnen het GSN netwerk worden opgenomen met de bijbehorende calls.


A.S. ZATERDAG 28 OKTOBER 2023 61E  DAG VOOR DE RADIOAMATEUR
Bron VERON

Het is weer zover voor de 61e keer organiseert de VERON de jaarlijks terug kerende Dag voor de Radio Amateur.  Een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten.
GSN zal aanwezig zijn met een NIET officieel meetpoint  (ergens in de buurt van het restaurant).
19GSN005 Cornelis is standby op de lpd fm frequentie 434.200  (kan. 6) en CB-kanaal 2.
Hieronder is het programma en overige informatie van de dag opgenomen.

Dag voor de RadioAmateur 2023
28 oktober 2023 van 09.30-17.00 uur in de IJsselhallen in Zwolle
Hoe kunt u de IJsselhallen vinden?
Het exacte adres van de IJsselhallen is: Rieteweg 4, 8011 AB, Zwolle. De IJsselhallen zijn eenvoudig te vinden: van de A28 neemt u bij Zwolle afslag Zwolle-Zuid. Op de rotonde verder de borden IJsselhallen volgen (u komt op de N331, afslag de Blaloweg, afslag de Rieteweg, en u bent gearriveerd). Volg de aanwijsborden voor parkeren na het passeren van de toegangspoort. Nadere info kunt u vinden op https://www.ijsselhallen.nl/bereikbaarheid Hier kunt u ook de details van openbaar vervoer vinden.
Tot slot
De kans dat u op de AMRATO of de Onderdelenmarkt wat van uw gading vindt is natuurlijk groot. In de IJsselhallen is daarom een geldautomaat aanwezig. Maakt u het voor ons gemakkelijk, en betaal met gepast geld of betaal met de pinpas. Veel bedrijven accepteren inmiddels elektronisch betalen. Ga daar wel zorgvuldig mee om, ervaring dwingt ons u te waarschuwen voor mogelijke zakkenrollers, een gewaarschuwd mens telt voor twee! In het gehele gebouw is roken verboden, Wilt u zich hieraan te houden. Het kan in de ochtend nogal druk zijn op de wegen naar de IJsselhallen. Houdt er rekening mee als u niets van dit evenement wilt missen. In het kader van AVG moeten bezoekers en deelnemers zich realiseren dat u gefotografeerd/gefilmd kunt worden, dit materiaal kan gebruikt worden voor alle soorten publicaties. U kunt de informatie ook vinden op dvdra.veron.nl, of via www.veron.nl, onder evenementen, DvdRA. Tot ziens op de Dag voor de Radioamateur in de IJsselhallen te Zwolle.
De evenementen-commissie


GSN CROSSLINK DUNDEE DX SCHOTLAND

In de GSN server is een internationaal crosslink portaal naar het Schotse  DX-netwerk geactiveerd.   Met deze crosslink heb je de mogelijkheid om internationale DX verbindingen te maken.
Op de zondagmiddag kun je deelnemen aan een internationale DELTA DELTA  DX ronde.
De crosslink is beschikbaar gesteld door Gerd uit Leeuwarden.

HET IDEE ACHTER HET SCANNER LUISTERPOSTEN PORTAAL

Uit marketing gegevens blijkt dat het radio scanner gebeuren weer in de lift zit.
Fabrikanten komen weer op de markt met geavanceerde radio scanners.
Het geeft de luisteraar mogelijkheden om een diversiteit van radiosignalen te ontvangen.
Scanners kunnen op een eenvoudige manier aan het scannerluisterportaal gekoppeld worden, zodat niet scanner bezitters in het portaal mee kunnen genieten  van de scanner activiteiten.  Overigens is in het verleden bij calamiteiten het nut van het scanner portaal bewezen.
Voor verder uitleg kan je contact op nemen met 19GSN109 Dirk  of stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HET QRM PROBLEEM IN HET GATEWAYNETWERK

Een “storing” signaal wordt meestal veroorzaakt door propagatie.
Op de gateways veroorzaakt dat een ongewenst effect omdat hierdoor de gateways ongewild gateways kunnen worden.  Er wordt flink gebrainstormd  om dit probleem op te lossen.
Tot nu toe hanteerden we een “silence activity”  dat wil zeggen dat gateways met een hoge qrm tijdelijk op ‘no speak’  werden gezet en vervolgens gemonitord. Als de qrm minder werd, werd de gateway weer  geactiveerd.
Ook wij vonden dit niet ideaal.  Sinds kort hanteren we daarom een andere methode.[1]
Gateways of servers met een te hoge qrm wordt tijdelijk door de admins verplaatst naar een secondair gateway portaal.
Het voordeel daarvan is dat wie dat wil toch met de gateway of server kan werken zonder dat het  andere gateways stoort: de gateway of server blijft werken, maar is allen te horen door de overige  gateways in het secondair gateway portaal . Het nadeel is dat het secondaire portaal niet is aangesloten op het landelijk netwerk. Ook hier geldt dat bij een verminderde qrm de gateway weer terug gezet wordt naar het gateway portaal. Om met een citaat van Johan Cruijff te spreken: Elk voordeel heeft ook een nadeel (en omgekeerd).
Het is maar dat je het weet.  

19GSN005 Cornelis.