Skip to main content

Bulletin 24 - 12 februari 2023

https://www.gsngateway.nl TeamSpeak: gsngateway.nl Zello: GSN-ZELLO

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND ® BULLETIN 24

12 februari 2023

 

Eindelijk ons eerste bulletin van 2023

Door de vele bezigheden in en om het GSN gebeuren duurde het even voor ons eerste bulletin verscheen. In de maand januari hebben we een redelijk aantal nieuwe deelnemers kunnen verwelkomen. Deze trend zet zich door in de maand februari.  Wij zijn erg tevreden met deze toename. Ook maakt een vaste groep van deelnemers dagelijks gebruik van de GSN server, zelfs in de nachtelijke uren zijn er regelmatig nachtbrakers tot de vroege uurtjes radio actief.

Toename van Gateways

In januari en februari zijn nieuwe gateways toegevoegd aan de GSN Gateway Server. Dit betreffen:

  • LPD GATEWAY Kerkrade en Gateway Kerkrade (11 meterband). Deze zijn probleemloos toegevoegd aan het GSN NETWERK. Beide gateways worden gerund door Hans in Kerkrade.
  • GSN GATEWAY SITTARD. Deze is ook online maar er zijn nog wat problemen met een TOT-functie. Er wordt aan gewerkt dit hardnekkig probleem op te lossen.

Uitbreidingsstrategie GSN Gateways

Het is niet voor iedereen weggelegd  om een gateway te beheren. Het vraagt enige kennis van radiocommunicatie en computertechniek. Daarnaast is de deelname vrijwillig maar niet vrijblijvend. Wij vragen aan de gatewaybeheerders dat zij meewerken aan de continuïteit van het GSN Gateway netwerk.

In de deelnemersportalen kunnen we ook deelnemers toevoegen

QSO BRAINSTORM Portaal hebben we – eenmalig bij uitzondering - als deelnemersportaal een speciaal plekje gegeven. Gert uit Leeuwarden en Michiel uit Voorburg zijn de brainstormers die actief bezig zijn allerlei communicatiesystemen uit te testen.

  • Zo is in dit deelnemersportaal het PEANUT-systeem in rx te beluisteren.
  • In het M17 digi mode subportaal draait Freenet
  • In het 27 mc en zendamateur subportaal is in RX  een In Zello link naar het 27mc en zendamateurs portaal.
  • DMR TALKGROUP is eveneens te vinden in dit deelnemersportaal.
  • Een heuse scannerlink scant Amerikaanse politie frequenties.
  • YEASU SYSTEM FUSION is gelinkt met HOBBYSCOOP.NL
  • Het Test repeater systems subportaal heeft een RX koppeling met de NOS zendamateur repeater.

Het lijkt ons de moeite waard om dit portaal te bezoeken.

 

Muziek station Hollandse Hitgigant  aangesloten op de GSN server

Een leuk verhaal om te vertellen……….

Wim uit Amersfoort benaderde ons of het mogelijk was om zijn muziekstation een plekje te geven op de GSN server. Nou dat heeft dan tot gevolg dat we het in een keer goed  aanpakken.

Niet alleen in de GSN, Maar ook bij de 27mc LPD Den-haag en WAC vond Hollandse Hitgigant een plekje als radio muziekstation. 

Wat blijkt nu!  Wim  heeft ook nog  een portaal in Shoutcast en meer van die broadcast sites. Enig onderzoek gaf  aan dat radio muziekstation Hollandse Hitgigant daardoor een kleinschalig landelijk dekking heeft. Erg slim van Wim. Wij wensen Wim veel succes met zijn muziek station.

 

16gsn001 Ninian Belgie is ook weer terug in het deelnemersportaal

Zijn deelnemers portaal is vooral gericht op het ontwikkelen van een legaal systeem die de  Belgische wetgeving  omzeilt. De Belgische wetgeving staat n.l. het gebruik van gateways niet toe in de 11 meter cb band. Ninian werkt hard aan innovatieve ideeën, die vervolgens uitgetest moeten worden.

Conclusie ….. zeg nooit tegen een cb communicatie-amateur dat kan niet!!!!

Dat hier weer iemand bezig is met pionierswerk mag wel duidelijk zijn.

Wij denken met Ninian mee en wensen hem veel succes.

 

Aardbeving Turkije en Syrië

Een reusachtige aardbeving teisterde een groot gebied van Turkije en  Syrië. Een ramp van ongekende orde.

Radiocommunicatie speelt daar nu een belangrijke rol.  Het is zelfs zo dat er internationale hulp/nood

frequenties in de lucht zijn. Het is aannemelijk dat deze ook in Nederland zijn te ontvangen.

Van scanner-amateurs hebben wij een aantal frequenties gekregen welke hoogstwaarschijnlijk als hulp/nood frequenties worden gebruikt. Deze frequenties zijn:

37.777.khz—

70.92 .khz—

145.550 mhz

147.500 mhz SAR

28.875 mhz { Belgie}

147.875 {civil defence}

*deze frequenties onder voorbehoud.

*bron Marcel 2011

 

Silence key   Bram van Dam Pd1bvd

12-08-1958   14-01-2023

Op 16 januari bereikte ons het droevige bericht dat Bram van Dam is overleden.

Hij was ons maatje en een gewaardeerde mede-amateur.  Bram was voor ons een steun en toeverlaat. Met geduld gaf hij ons uitleg over het oplossen van technische problemen. Zijn aanwezigheid als communicatie amateur was altijd bescheiden.  Voor GSN was zijn aanwezigheid waardevol. Zijn silence key laat een lege ruis achter.

 

 

De tekst (Queen) op zijn rouwkaart luidt:

 

Those were the days of our lives, yeah

The bad things in life where so few

Those days are all gone now but one thing is still true

When I look and I find I still love you

I don’t know where I am going

But I’m on my way

 

Het maatschap en de crew van Gateway server Nederland wensen de familie veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Pionier van het 27 mc gateway server systeem

Wij horen weleens  amateurs claimen dat zij jaren geleden al bezig waren met gateways in de 27mc band. Wij weten wel beter …. wij weten wie  de echte pionier van de gateways in de 11 meterband is en laten hem hier zijn verhaal vertellen.  Met deze publicatie willen wij onze dank betuigen voor al het pionierswerk wat in het verleden heeft plaatsgevonden, waardoor wij nu zo verbindend met onze hobby bezig kunnen zijn.

Een stukje geschiedenis van het ontstaan van de gateways

In juni 2005 leerde ik iemand kennen die zich bezig hield met de radio hobby. Hij was ook met de pc aan de gang en had een Teamspeak servertje opgezet waar ik lid van was. Toen hij een keer bij mij op bezoek was vroegen we ons af of het mogelijk was om een zender/ontvanger aan zijn server te koppelen. Wat had je daar voor nodig? Een interface, een radio en een pc boden uitkomst. Samen met wat solderen, wat snoertjes en wat instellingen lukte het ons om de eerste verbinding te maken met zijn server: de gateway was geboren. We hadden besloten om de gateway via kanaal 25 van de cb-band te laten draaien. Het werd een succes, al snel maakten verschillende cb-amateurs gebruik van de server en de gateway .

Later verhuisden we naar kanaal 31. Omdat daar teveel werd gedxst verhuisden we maar weer,  nu naar kanaal 35. Het draaide goed, maar dat was voor ons niet genoeg. Er kwam een tweede gateway op de lpd bij. Deze draaide eerst via de frn (free radio network) maar dat bleek geen succes. Daarom besloot ik de lpd gateway ook via de Teamspeak server te laten lopen en dat werkte goed. Eerst apart van de cb-band, maar met wat gerommel kreeg ik het voor elkaar om de lpd gateway te koppelen aan de cb-band en de Teamspeak server. Dat werkte perfect samen en smaakte naar meer. We wilden ook Zello koppelen aan het systeem. Dat was helaas niet zo succesvol omdat de audio van Zello weg viel.  Zello was toen nog niet zo goed ontwikkeld om het samen te laten werken met Teamspeak en de cb-band.  Na meerdere updates van Zello lukte het eindelijk om ook Zello te koppelen aan het systeem. Er waren nog wel wat bugjes die verholpen moesten worden. Onder andere moest Zello goed ingesteld worden, omdat Zello in tegenstelling tot Teamspeak  een enorme vertraging in het schakelen had. Soms zat daar meer dan 6 seconden vertraging in. Tegenwoordig werkt het al veel beter en ondanks dat er nog steeds een vertraging in Zello zit, draait het systeem na behoren .

Een jaar later hield mijn maat er mee op en nam ik de server onder mijn verantwoording. Mijn maat ging een ander systeem op bouwen en ik bouwde inmiddels een eigen server op waar de gateways op werden gezet, waarna de oude server uit de lucht ging.

Weer  een jaar later kwam er een server bij de WAC – DX CLUB. Deze  werd aan mijn server verbonden met een crosslink, waardoor het nu mogelijk was om vanaf de WAC server te communiceren met mijn server. Hierdoor konden zij ook de gateways  aansturen en konden zij nu verbindingen maken via mijn zender/ontvangers in de regio. Er kwamen steeds meer gebruikers bij die gebruik maakte van Teamspeak omdat zij geen mogelijkheden hadden om een antenne te plaatsen.

Veel later kwam er een derde server bij waar ook gateways op gezet werden. Met wat uitleg en wat hulp van mij werden er meer gateways op de servers gezet. Zo werd het systeem als maar groter. Na een paar mislukte samen werkingen werd de samenwerking toch stuk voor stuk weer hersteld  en nu loopt na een succesvol jaar de samenwerking op rolletjes .

Inmiddels draaien de systemen al 18 jaar goed en hebben we bijna een landelijke dekking hebben. In de loop der jaren is er veel veranderd, er zijn luister linken op de servers gezet,  gateways, informatie en systemen.  De techniek gaat maar verder en verder het houd niet op.

Dit was een stukje geschiedenis van het ontstaan van de gateways. Onder dankzegging aan Jamy Luft voor het helpen bij de ontwikkeling van de gateways. Ook onder dankzegging aan de WAC - DX CLUB en de GSN (Gateway Server Nederland) voor de samenwerking. En niet te vergeten met dankzegging aan alle gebruikers omdat zonder hen het nooit het succes was geworden dat het nu is.

Dit artikel is eigendom van Robert de PRD1RU. Het valt onder het copyright 2023 en mag niet gekopieerd of gedeeld worden zonder zijn toestemming.