Bulletin 10 - 28 april 2021

 

  

https://www.gsngateway.nl TeamSpeak id: gsngateway.nl Zello adres: GSN ZELLO

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND ®

BULLETIN 10

28 april 2021

 

 4 MEI RADIO COMMUNICATIE MEMORIAL 2021

Het is traditie geworden dat wij als communicatieamateurs op 4 mei de radio-operators herdenken die tijdens de tweede wereld oorlog hun leven gaven voor onze vrijheid.

Wij staan erbij stil hoe belangrijk de rol van radiocommunicatie in die periode was. Zoals elk jaar benoemen wij de namen van radio-operators die voor Nederland hun leven gaven.

 Het is verheugend dat steeds meer radiocommunicatie clubs en verenigingen zich aansluiten bij deze 4 mei Radio Memorial 2021.

De Radio Memorial 2021 komt dit jaar tot stand met medewerking van Gateway Server Nederland, Romeo Foxtrot DX vereniging, CBjunkies, 27MC LPD Server Den Haag. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ook op de hoogte gesteld van de Memorial.

Wij nodigen je uit om de 4 mei Radio Memorial 2021 via de gezamenlijk gateways en repeaters bij te wonen. De memorial start om 19:40. Gateways en repeaters beginnen om 19:35 met een kloksignaal. De Memorial wordt uitgezonden op het landelijk gateway repeater netwerk in de 11 meter band, Zello en de lpd.

 Op 4 mei wordt tijdens de memorial om 20:00 een totale radio stilte in acht genomen van 2 minuten.

 MEETPOINTRONDE

Het is even wennen maar de opzet van de meetpointronde op de woensdagavond begint zo langzamerhand vaste deelnemers te krijgen. Waar we heel blij mee zijn is dat deelnemers uit heel het land zich laten horen. We kunnen dus wel stellen dat het meetpoint op bescheiden schaal een landelijk radiocommunicatie ontmoetingspunt aan het worden is. Iedereen is welkom en krijgt de mogelijkheid om zijn babbeltje te maken. We zijn er ons van bewust dat dit concept alleen kan werken op kleine schaal. We brainstormen over aanpassingen waarbij de gezelligheid de boventoon blijft voeren. “Gezelligheid en in contact staan met de ander, daar gaat het om in het meetpoint”

MEET US elke woensdag avond vanaf 21:00 uur op het landelijk gateway repeater netwerk.

 27 MC LPD SERVER DEN HAAG AANGESLOTEN OP HET LANDELIJK GATEWAY REPEATER NETWERK

Deze maand heeft de 27MC LPD Server Den Haag zich aangesloten op het landelijk gateway en repeater netwerk. Afgelopen periode was te horen hoe beheerder Robert PRD1RU bezig was met het oplossen van piepende zenders en het opstarten van een externe hostserver. Daarnaast waren er nogal wat “lokale”’ Haagse QSO’s te beluisteren via het landelijk gateway repeater netwerk.

Zo langzamerhand zijn de opstartproblemen opgelost en kunnen onze Haagse communicatievrienden hun radio horizon verleggen en op landelijk niveau hun QSO’s maken.

 GSN HELIUMBALLON LANCERING VRIJDAG 30 APRIL 2021

We zijn weer helemaal klaar voor de 4e lancering in het GSN-ballonenproject. De lancering vindt plaats in de omgeving van Sittard op vrijdag 30 april 2021, ca. 17:00 uur.

De sonde zendt uit op de frequentie 433.712500 mode SSB RTTY 100 baudot. Het output vermogen is 10 Mw. De ballon route is te volgen in het ballonvolg-programma HABHUB. Via het GSN serverportaal GSN HELIUM BALLONNEN PORTAAL is dit programma direct te linken. Tijdens de ballonlancering zullen de coronaregels in acht worden genomen.

Voor dit experiment wordt gebruik gemaakt van een lichte 100 grams ballon welke naar verwachting de sonde op een hoogte moet brengen van 8000 tot 10.000 meter. Als de prognose klopt, zal de ballon landen in de omgeving van Hannover.

In het GSN HELIUM BALLONNEN PORTAAL zal de ballon continue worden gevolgd terwijl om het uur een update zal worden gegeven en realtime informatie zal worden verstrekt via het landelijk gateway repeater netwerk.

Tot nu toe zijn 3 van de 4 lanceringen succesvol verlopen. Deze lancering maakt gebruik van een lichtgewicht ballon waarvan we de eigenschappen in de praktijk nog niet goed kennen. Ook moeten we ontdekken hoe de sonde en de ballon zich gedragen op de relatief lage hoogte van 8000 tot 10.000 meter.

 

Bulletin 11 - 16 juli 2021

 

  

https://www.gsngateway.nl TeamSpeak id: gsngateway.nl Zello adres: GSN ZELLO

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND ®

BULLETIN 11

16 juli 2021

 

PROPOGATIES OP DE GATEWAYS

Afgelopen weken hebben wij kunnen genieten van geweldige propogaties. Zelfs over de gateways zijn er dx verbindingen gemaakt. Alhoewel het niet de bedoeling is om gateway als “DX-TOWERS”' te gebruiken hebben wij het met een brede glimlach aangehoord. Het principe van “dat moet kunnen ” was daarom ook van toepassing.

LPD GATEWAY DEVENTER IN DE LUCHT

Michiel 19GSN008 in Deventer heeft het goed voor elkaar. De GSN 19GSN008 lpd gateway Deventer is in de lucht.

De zend- en ontvangstfrequentie is 1433.400.0 kanaal 14. Toonslot is ingesteld in toon frequentie 233,6. Uitzendingen worden uitgezonden met het toegestaan vermogen. Het bereik van de GSN-gateway wordt flink uitgetest. Tot nu toe zijn de resultaten zeer goed.

DEELNEMERS PORTAAL

Naast de activiteiten met de gateway is Michiel bezig met het uitbreiden van zijn deelnemersportaal. Michiel slaagt er in een veelzijdig portaal te beheren. Zijn deelnemersportaal is beslist een bezoekje waard.

Dirk uit Soest heeft in zijn deelnemers portaal veel informatie over luchtvaart. Deze informatie blijkt een welkome aanvulling te vormen  aan het GSN scannerportaal luchtvaart.

INTERNATIONAL PORTAAL

Het is jammer dat het internationaal portaal nauwelijks wordt bezocht.

Het IRN-network is toch een leuke manier om in contact te komen met internationale communicatie amateurs. De links met het Duitse gatewaynetwerk verdienen ook wat meer aandacht. Het is een misverstand te denken dat het een internet-netwerk is. Het Duitse netwerk is een echt gateway-netwerk met 145 gateways in de 11meterband waarvan er altijd 40 tot 60 gateways verspreid over het land zijn te horen.

ZONDAG 25 JULI 2021 6E LANCERING GSN HELIUM BALLON

We gaan er weer een feestje van maken. Het hele GSN team is met de voorbereidingen bezig om er een mooie lancering van te maken. Tijdens de lancering, die rond 13.30 -14.00 uur plaatsvindt, zullen er interessante activiteiten plaatsvinden. We pakken in ieder geval goed uit.

In het GSN GATEWAY NETWERKEN portaal zal tijdens de vlucht realtime informatie worden gegeven. Ook is de GSN heliumballon realtime te volgen met de ballon tracker van HAB-HUB.

Link: habhub tracker (high altitude balloons) (https://tracker.habhub.org/#!mt=roadmap&mz=11&qm=1_day&mc=51.22716,6.79014&q=!RS_*). Deze link is ook direct te activeren vanuit GSN GATEWAY  NETWERKEN (GSN helium ballonen portaal).

Het ligt in de bedoeling dat de lancering ook realtime is te volgen in JITSI webcam. Daarvoor is een directe link open gesteld. Link: https://meet.jit.si/GatewayserverNederland.  Deze link is ook direct te activeren in TEAMSPEAK GSN GATEWAY NETWERKEN ( Jitsi GSN cam portaal).

De GSN radiosonde is op een redelijk hoogte (hoger dan 10.000 meter) redelijk te ontvangen in grote delen van Nederland.
- De GSN radiosonde zendt uit in lpd 434.712.500 (70 cm band)
- Mode : ssb rtty 100 baudot.
- Output: 10 Milliwatt.
- Ballon volume: 200 gram.
- Inhoud: helium
- Radio control centre: volledige mobiele equipment.
- Lanceerlocatie: i.v.b. met coronaprotocol kunnen wij dat nu niet  vermelden.
- TeamSpeak bookmark adres is: gsngateway.nl
- Website www.gsngateway.nl
Komende week zijn wij in het GSN GATEWAY NETWERKEN bereikbaar voor meer informatie.

 

Bulletin 08 - 10 februari 2021

 

https://www.gsngateway.nl

TeamSpeak id 62.163.139.32

Zello adres GSN ZELLO

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND ®

BULLETIN 8

10 februari 2021

 

Nieuwe website online

Vanaf 10 februari is onze nieuwe website https://www.gsngateway.nl in de lucht. De oude website is http://www.gatewayservernederland.net is nog te bereiken tot 27 februari a.s.

GSN Gateway Server Nederland stelt in een domein (radio)communicatiefaciliteiten beschikbaar waar je  kosteloos gebruik van kunt maken. Op deze website vindt je meer informatie over de activiteiten die we ontplooien.

Zuid-Noord-Hollandse crosslink

Op 8 februari hebben Sietse en Michiel een “zuid-noord Hollandse crosslink gekoppeld  aan het GSN

Gateway servernetwerk. Hiermee is het gatewaynetwerk een toepassing rijker geworden. De crosslink en de daarbij aangesloten netwerken wordt beheerd door Michiel uit Voorburg. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de crosslink wordt door gekoppeld naar het landelijk gateway/repeater netwerk. Wij zijn van mening dat hiermee ook het samenwerkingsverband tot een uitbreiding kan komen.

Nieuwe  toevoegingen deelnemerscommunicatieportaal

In de maand februari 2021  zijn er weer een aantal  communicatie- amateurs toegevoegd aan het deelnemers communicatieportaal.

NLBarend13926 uit Culemborg heeft informatie en links geplaatst over het digitale WSJT netwerk.

Dit systeem maakt het mogelijk om wereldwijd radioverbindingen (HAM) te verzenden en te ontvangen. Het leuke van het digitale systeem is dat je  als GSN/luisteramateur kunt communiceren met gelicenseerde  amateurs die jouw call bevestigen met een ontvangstbevestiging. Het portaal van Barend wordt dan ook druk bezocht.

Sietses communicatieportaal  is ook  toegevoegd. Als mede netwerkbeheerder van een ander gatewaynetwerk zal hij dat ongetwijfeld gaan gebruiken als informatieportaal om het  netwerk onder de aandacht te brengen. Succes Sietse.

Dirk Soest  heeft het als luisterpost ook naar zijn zin. Er was veel te volgen in luchtvaart radiocommunicatie.  Door corona zijn de defensie oefeningen in Nederland (Gelderland) gehouden.  De radiocommunicatie was bij Dirk goed te volgen.

Rob Venray  doet het wat rustig aan in zijn communicatieportaal. Hij is bezig met het voorbereiden van activiteiten die GSN voor de komende tijd op de tol heeft staan.

Het communicatieportaal van Marcel Heerlen is een typisch informatieportaal voor de vliegtuigspotter. Overigens  is Marcel  druk bezig met het  WSJT-project en het voorbereiden van de 2e GSN heliumballon lancering in maart.

Patrick Vreeswijk is een nieuwkomer in het  deelnemers communicatie portaal. Hij heeft het al voor elkaar gekregen om een simpele gateway in de lucht te zetten en dit te testen in zijn communicatie portaal. Een leuk experiment.

Ninian België is vooral aanspreekbaar  over radiocommunicatie en elektrotechniek. Het is in het geheim flink aan de knutsel met elektronica projecten. We laten ons verrassen!

Cornelis Zutphen heeft een hoorspel- en filmportaal, met links naar hoorspelen en films.

In het communicatieportaal van Piet Goes  is het even stil. Piet heeft problemen met zijn

stem. Er wordt driftig gebrainstormd om Piet toch  mee te laten communiceren, bijvoorbeeld door een tekst to speak programmaatje te integreren. Wie heeft hier ideeën over en kans ons daar mee helpen? Neem contact op met 19GSN005 Cornelis.

TIP

Het aantal deelnemerscommunicatieportalen (dit is nog eens mooi scrabblewoord) groeit behoorlijk. Het is mogelijk om de deelnemersportaallijst te verkorten door gebruik te maken van het v (vinkje) dat voor de deelnemersnaam staat. Click op het vinkje om de inhoudlijst te verkorten. Alleen de naam van de deelnemer is dan nog zichtbaar. De deelnemer portalen worden weer zichtbaar door op de naam te klikken.

Je kunt Teamspeak ook altijd met de verkorte lijst opstarten:  Ga naar tools, options, design, channeltree en zet de knop “Expand all channels on login” uit (in het voorbeeld staat dit dus nog aan):

MEETPOINT

MEETPOINT is een ronde die plaatsvindt op het landelijke gateway/repeater netwerk en het jitsi cam kanaal https://meet.jit.si/GatewayserverNederland

De laatste meetpoint met moderator Ben uit Woudenberg  en inlog assist Cornelis 19GSN005 was een puike gezellige meeting, waarbij iedereen zijn zegje heeft kunnen doen. Wij denken dat we  hiermee een formule hebben gevonden waarin de meeste van ons zich in kunnen vinden.  Wij hopen dat we binnenkort de Meetpoint ronde  kunnen uitbreiden tot een wekelijkse meetpoint ronde.

Bij voldoende deelname is vandaag WOENSDAG 10 februari 2021 om 20.30 uur de 3e meetpoint ronde met moderator Cornelis 19GSN005 en assist 19GSN102 Rob Venray.

Kom erbij  en laat je horen!

 

Presentielijst Meetpoint Woensdag 3 februari 2021

Moderator Ben uit Woudenberg.

Assist  Cornelis 19GSN005  Zutphen.

1 Marcel Kerkrade 

Cbjunkies server

2 Ron 19ww 291 Ron Maartensdijk      

?

3 Gerard Ziggo server      

Cbjunkies server/Ziggo server

4 Rob 19GSN002 Venray        

GSN server

5 Marcel  19GSN105 Heerlen  

GSN server

6 Michel Bovenkarspel     

Cbjunkies server

7 Hans Kerkrade      

Cbjunkies server

8 Arie Amersfoort 

?

9 Piet  Kerkrade       

Cbjunkies server

10 Barend Culemborg  

GSN server

11 Tim Sittard ( rx)   

GSN server

 

 

 

Bulletin 07 - 19 januari 2021

 

www.Gatewayservernederland.net

TeamSpeak id 62.163.139.32

Zello adres GSN ZELLO

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND ®

BULLETIN 7

19 januari 2021

 

BREAKING NEWS

Uitnodiging voor het bijwonen van het eerste landelijke gateway meeting point op de gezamenlijke gateways van RFDX, Cbjunkies en GSN Gateway Server Nederland. In tegenstelling tot de gebruikelijke rondes is een meetingpoint een activiteit waarbij deelnemers met elkaar in verbinding worden gebracht voor een kort QSO. De moderator start met een inmeldingsronde. Daarna krijgen per keer 4 deelnemers in volgorde de gelegenheid voor een kort QSO (maximaal 2 minuten per deelnemer). Nadat elke deelnemer zijn zegje heeft gedaan, wordt er weer een inmeldingslijst samengesteld, waarna de procedure opnieuw begint totdat iedereen zijn verbinding heeft gemaakt. In het meetpoint is het vooral de bedoeling dat de deelnemers zelf aan het woord komen en er met elkaar een gezellige avond van maken.

Moderator: Ben uit Woudenberg. Aanvang: woensdagavond 20 januari 2021 20:00 uur.

We ontmoeten je graag voor een gezellig QSO.

GSN MAATSCHAP BENOEMT 2 NIEUWE TEAMLEDEN

Deze week zijn Marcel 19GSN105 en Patrick GSN106 officieel toegetreden in het GSN team. Marcel 19GSN105 neemt de taak op zich van netbeheerder\admin. Daarnaast coördineert hij de activiteiten van het GSN ballonnenproject. Patrick GSN106 neemt de public relations voor zijn rekening.
Inhoudelijk is hij mede verantwoordelijk voor de deelnemerswerving,
externe contacten en media

Bulletin 09 - 20 februari 2021

 

www.gsngateway.nl

TeamSpeak: gsngateway.nl

Zello adres GSN ZELLO

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND ®

BULLETIN 9

20 februari 2021

 

GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND HOSTSERVER ONDERGEBRACHT BIJ CLANSERVERHOSTING

Vanaf 20 februari 2021 is de GSN teamspeakserver ondergebracht bij de professionele hostserver CLANSERVERHOSTING. Het bedrijf heeft op 19 februari de gehele server in zijn geheel overgezet.
Inhoudelijk is er niets veranderd aan de server. We hebben wel de slots uitgebreid, waardoor meer deelnemers gelijktijdig gebruik kunnen maken van de server.
Om de nieuwe GSN teamspeakserver te bereiken moet je in je bookmark de  “nickname or address” wijzigen in gsngateway.nl. De teamspeakserver met het oude id adres 62.163.139.32 komt te vervallen. 


2e LANCERING GSN HELIUMBALLON

Op zaterdag 27-02-2021 is het eindelijk zover. Tussen 13.00 en 14.00 gaat het gebeuren. (bij goede weersomstandigheden).
GSN lanceert dan weer een ballon. Na maanden van voorbereiding en uitstellen in verband met Corona, is het nu eindelijk zover. Er gaat weer een GSN heliumballon de lucht in!
De vorige ballon heeft een afstand afgelegd van bijna 290 KM met een tophoogte van 23.4 KM, we proberen nu deze afstand en hoogte te verbeteren. Tijdens de vlucht doen we live verslag, vanaf ons teamspeakserver id:
gateway.nl. Tevens zal er een verslaggeving worden gedaan over de landelijke gateway/repeater server (gelinkt met de Cbjunkies server) en Network Radio Benelux. In crosslinks zijn daar in Teamspeak, Zello, LPD, Duitse en Belgische gateways gelinkt.
Houdt tijdens de vlucht onze teamspeakserver in de gaten voor tips en extra info. Je wordt LIVE op de hoogte gehouden van de vluchtresultaten.

Hieronder wat extra tips:
De frequentie is 434.7125
mode rtty 50 baudot. Output vermogen 10 mW payload radiosonde RS41 SGP
Met de Habhub link kun je de GSN-TS3 heliumballon moeiteloos volgen.
Het GSN heliumballonproject heeft tot doel om in hogere luchtlagen experimentele radioverbindingen te maken. De GSN Gateway Server zal in de komende tijd een aantal heliumballonen lanceren. Met de onderstaande links zijn deze experimenten te volgen. We trekken er lering uit en we gaan er een gezellige happening van maken.

Meer info op onze website
www.gsngateway.nl
https://tracker.habhub.org
De link om het radiosignaal te decoderen.
https://sourceforge.net/projects/fldigi/

Woensdag 24 februari 2021 MEETPOINT ontmoeting ronde

Het is niet te ontkennen maar het concept van de meetpoint ontmoetingsronde slaat bij een aantal communicatie-amateurs goed aan. We hebben in een gezellige sfeer onderwerpen voorbij horen komen die we normaal niet horen. Het leuke van de meetpoint ontmoetingsronde is dat iedereen die dat wil zijn zegje kan doen. Daarnaast is de onderlinge verbinding ook het doel.
A.s. woensdag 24 februari 2021 gaan we een experiment aan het meetpoint toevoegen. In samenwerking met Network Radio Benelux gaan we in het meetpoint crosslink verbinding leggen met onze Duitse en Belgisch communicatievrienden.
Tijdstip: woensdag 24 februari, 20.30 uur
Moderator: 19GSN005 Cornelis.
Assistent: 19GSN002 Rob.

Uitbreiding gateway/repeater netwerk Cbjunkies

De komende tijd wordt het gateway/repeater netwerk uitgebreid met twee gateways/repeaters in het hoge noorden. Over de gateway/repeater Bovenkarspel Noord-Holland zijn regelmatig stations te horen.
Meer informatie:
Teamspeak server Id: 5.255.85.204:9021
website https://www.cbjunkies.nl