• Home
  • Actualiteiten

Laatste nieuws

ZONDAG 8 AUGUSTUS 2021 6E LANCERING GSN HELIUM BALLON

6e ballonnenproject

Wegens de verwachte slechte weersomstandigheden gaat de ballonlancering op 25 juli niet door. Ook het weekeind daarop is het weer naar verwachting niet zo best. We stellen de lancering daarom uit tot zondag 8 augustus 2021. Ook dan maken we er een feestje van. Het hele GSN team is met de voorbereidingen bezig om er een mooie lancering van te maken. Tijdens de lancering zullen er interessante activiteiten plaatsvinden. We pakken in ieder geval goed uit.

In het GSN GATEWAY NETWERKEN portaal zal tijdens de vlucht realtime informatie worden gegeven. Ook is de GSN heliumballon realtime te volgen met de ballon tracker van HAB-HUB.

Link: habhub tracker (high altitude balloons) (https://tracker.habhub.org/#!mt=roadmap&mz=11&qm=1_day&mc=51.22716,6.79014&q=!RS_*). Deze link is ook direct te activeren vanuit GSN GATEWAY  NETWERKEN (GSN helium ballonen portaal).

Het ligt in de bedoeling dat de lancering ook realtime is te volgen in JITSI webcam. Daarvoor is een directe link open gesteld. Link: https://meet.jit.si/GatewayserverNederland. Deze link is ook direct te activeren in TEAMSPEAK GSN GATEWAY NETWERKEN ( Jitsi GSN cam portaal).

De GSN radiosonde is op een redelijk hoogte (hoger dan 10.000 meter) redelijk te ontvangen in grote delen van Nederland.
- De GSN radiosonde zendt uit in lpd 434.71250.00 (70 cm band)
- Mode : ssb rtty 100 baudot.
- Output: 10 Milliwatt.
- Ballon volume: 200 gram.
- Inhoud: helium
- Radio control centre: volledige mobiele equipment.
- Lanceerlocatie: i.v.b. met coronaprotocol kunnen wij dat nu niet vermelden.
- TeamSpeak bookmark adres is: gsngateway.nl
- Website www.gsngateway.nl
Komende week zijn wij in het GSN GATEWAY NETWERKEN bereikbaar voor meer informatie.

PROPOGATIES OP DE GATEWAYS

Propogaties

Afgelopen weken hebben wij kunnen genieten van geweldige propogaties. Zelfs over de gateways zijn er dx verbindingen gemaakt. Alhoewel het niet de bedoeling is om gateway als “DX-TOWERS”' te gebruiken hebben wij het met een brede glimlach aangehoord. Het principe van “dat moet kunnen ” was daarom ook van toepassing.

LPD GATEWAY DEVENTER IN DE LUCHT

Gateways

Michiel 19GSN008 in Deventer heeft het goed voor elkaar. De GSN 19GSN008 lpd gateway Deventer is in de lucht.

De zend- en ontvangstfrequentie is 1433.400.0 kanaal 14. Toonslot is ingesteld in toon frequentie 233,6. Uitzendingen worden uitgezonden met het toegestaan vermogen. Het bereik van de GSN-gateway wordt flink uitgetest. Tot nu toe zijn de resultaten zeer goed.

DEELNEMERS PORTAAL

Portalen

Naast de activiteiten met de gateway is Michiel bezig met het uitbreiden van zijn deelnemersportaal. Michiel slaagt er in een veelzijdig portaal te beheren. Zijn deelnemersportaal is beslist een bezoekje waard.

Dirk uit Soest heeft in zijn deelnemers portaal veel informatie over luchtvaart. Deze informatie blijkt een welkome aanvulling te vormen  aan het GSN scannerportaal luchtvaart.

INTERNATIONAL PORTAAL

Portalen

Het is jammer dat het internationaal portaal nauwelijks wordt bezocht.

Het IRN-network is toch een leuke manier om in contact te komen met internationale communicatie amateurs. De links met het Duitse gatewaynetwerk verdienen ook wat meer aandacht. Het is een misverstand te denken dat het een internet-netwerk is. Het Duitse netwerk is een echt gateway-netwerk met 145 gateways in de 11meterband waarvan er altijd 40 tot 60 gateways verspreid over het land zijn te horen.

Laatste nieuws over ons ballonnenproject

5e ballonnenproject

Op 30 april hebben we in Sittard de vierde GSN ballon gelanceerd. Dat ging niet zonder kleerscheuren De ballon is zelfs op mysterieuze wijze verdwenen.  Lees hier verder over dit project.

Flinke uitbreiding webcams binnenvaart- en containerschepen

Uitbreiding maritiem webcams

In het scannerportaal is in de rubriek maritiem webcams een uitbreiding van binnenvaartschepen te bekijken. Ook is  de categorie containerschepen flink toegenomen.
De website HEEL HOLLAND KIJKT waar de webcams worden gepresenteerd verwacht in de komende tijd een verdere toename van maritiem webcams.

Wekelijkse Meetpointronde

Meetpointronde elke woensdagavond vanaf 21.00 uur

Elke woensdag avond is er een gezellige ontmoeting in de Meetpoint“ronde”.
Woensdag 's-avonds is het een gezellige boel in het gezamelijke landelijk gatewaynetwerk, want dan draait daar de Meetpointronde. 
De Meetpointeronde is niet zomaar een “ronde”. Het is een ontmoetingsmoment waarin van allerlei onderwerpen op een gezellige manier worden besproken.
Iedere inmelder krijgt de mogelijkheid zijn zegje te doen en  verbinding te maken met mede communicatie-amateurs.

Hoe werkt het?
De Meetpointronde wordt geleid door een moderator en een assistent.
De assistent registreert de inmelders en geeft de inmelders een inmeldnummer.
Bij voldoende inmelders worden blokjes van 4 inmelders gevormd. En door gegeven aan de moderator die zorgt dat de gepreksduur niet te lang wordt. (Bij drukte geldt er een spreeklimiet van telkens 2 minuten.) De moderator wijst de inmelders aan voor onderling contact.
Wanneer de qso's in het blokje met elkaar hebben plaatsgevonden, doet de assistent weer een oproep voor nieuwe inmelders en geeft weer een blokje van 4 inmelders door aan de moderator. Als alle inmelders aan het woord zijn geweest en met de andere inmelders gesproken hebben, loopt de meetpoint ten einde.

Een leuke toevoeging is de JITSI WEBCAM waarin deelnemers elkaar niet allen spreken maar ook zien. Hierbij geldt het protocol:
JITSI CAM AAN MICROFOON IN JITSI UIT.

Het leuke van Meetpoint is dat er onderwerpen worden besproken die helemaal los staan van de communicatiehobby. Natuurlijk  blijft ook het onderwerp antenne- zenders-techniek een terugkerend onderwerp.

We gaan je horen:
MEETPOINTronde elke woensdagavond, start 21.00 uur
Plaats: Landelijk Gateways GSN CBJUNKIES RFDX
Teamspeak Gateways Zello
Moderators (om de 14 dagen):
Ben 19GSN091 Woudenberg.
Cornelis 19GSN005 Zutpen
Assistent
Cornelis 19GSN005 Zutphen
Rob 19GSN102 Venray
Marcel 19GSN105 Heerlen
Tineke Tina104 Zutphen

Onze ballon legt een afstand af van Heliumballonlancering 27 februari 2021 tussen 13.00 en 14.00 uur

BALLONLANCERING

Op zaterdag 27-02-2021 hebben we onze tweede GSN-ballon gelanceerd. Tim en Marcel hadden een mooie locatie uitgezocht, boven op de Koumenberg. Mooi boven op het heuveltje lieten ze de ballon keurig volgens het boekje op.

De ballon heeft in 6 uur en 52 minuten uiteindelijk een afstand afgelegd van 222,38 km en een hoogte bereikt van bijna 20 km. De landingsplaats was ergens voorbij Sedan, mogelijk op een golfbaan. 

Hebben we het beter gedaan dan de vorige keer? De vorige ballon kwam bijna 3,5 km hoger. Was dit alleen de invloed van de wat zwaardere parachute? Of lag het aan de hoeveelheid helium? Of het weer, de wind?  Ook de afstand was groter, 290 ipv 222 km. De weersomstandigheden waren natuurlijk wel anders. 

Ook al hebben we ons record niet verbeterd, het was toch een heel mooie interressante reis. Een flink aantal cb-ers volgden de live-uitzending van Tim rechstreeks op onze server of via de gekoppelde servers van CBjunkies en Network Radio Benelux.

De ballon is door een groot aantal stations ontvangen. Het resultaat smaakt naar meer. Over ongeveer 2 maanden lanceren we onze volgende ballon.

 

helium ballonlancering 27 februari tussen 13.00 en 14.00 uur

ballonlancering

Op zaterdag 27-02-2021 is het eindelijk zover. Tussen 13.00 en 14.00 gaat het gebeuren.
We lanceren dan weer een ballon. Na maanden van voorbereiding en uitstellen in verband met Corona, is het nu eindelijk zover. Er gaat weer een GSN heliumballon de lucht in!
De vorige ballon heeft een afstand afgelegd van bijna 290 KM met een tophoogte van 23.4 KM, we proberen nu deze afstand en hoogte te verbeteren.
Tijdens de vlucht doen we live verslag, vanaf onze teamspeak server id: 62.163.139.32.
Houdt tijdens de vlucht onze teamspeakserver in de gaten voor tips en extra info. Je wordt LIVE op de hoogte gehouden van de vluchtresultaten.

Meetpointrondes voorzien in behoefte

meetpoint

We hebben nu vier meetpointrondes achter de rug en kunnen wel stellen dat ze in een behoefte voorzien. Hier en daar nog wat onwennig en soms wat aarzelend komen de rondes op stoom. De meetpointronde is een van de acties in het landelijk gateway repeaterportaal, een samenwerking tussen CBjunkies, RFDX en Network Radio Benelux.

Wellicht dat in de toekomst het meetpoint meer themagericht wordt.

Nieuwe website online

vernieuwing

Vanaf 10 februari is onze nieuwe website https://www.gsngateway.nl in de lucht. De oude website is http://www.gatewayservernederland.net is nog te bereiken tot 27 februari a.s.

GSN Gateway Server Nederland stelt in een domein (radio)communicatiefaciliteiten beschikbaar waar je  kosteloos gebruik van kunt maken. Op deze website vindt je meer informatie over de activiteiten die we ontplooien.

WSJT netwerk

wereldwijde radioverbindingen

NLBarend13926 uit Culemborg heeft informatie en links geplaatst over het digitale WSJT netwerk.

Dit systeem maakt het mogelijk om wereldwijd radioverbindingen (HAM) te verzenden en te ontvangen. Het leuke van het digitale systeem is dat je  als GSN/luisteramateur kunt communiceren met gelicenseerde  amateurs die jouw call bevestigen met een ontvangstbevestiging.


Uitbreiding maatschap

ROB 19GSN102 toegetreden tot maatschap GSN Gateway Server nederland

Rob Kromhout 19GSN102 is formeel toegetreden tot het maatschap.

Hiermee is het maatschap uitgebreid tot een drieman/vrouwschap die de organisatie leiden.

De functie van Rob is vooral gericht op het verder structureren en de kwaliteitsbewaking van het GSN server netwerk. Daarnaast heeft Rob, net als Cornelis, de rol van server- en portaalbeheerder. Zij verzorgen samen de dagelijkse aansturing van de server.