• Home
  • Actualiteiten

Laatste nieuws

Laatste nieuws over ons ballonnenproject

5e ballonnenproject

Op 30 april hebben we in Sittard de vierde GSN ballon gelanceerd. Dat ging niet zonder kleerscheuren De ballon is zelfs op mysterieuze wijze verdwenen.  Lees hier verder over dit project.

Flinke uitbreiding webcams binnenvaart- en containerschepen

Uitbreiding maritiem webcams

In het scannerportaal is in de rubriek maritiem webcams een uitbreiding van binnenvaartschepen te bekijken. Ook is  de categorie containerschepen flink toegenomen.
De website HEEL HOLLAND KIJKT waar de webcams worden gepresenteerd verwacht in de komende tijd een verdere toename van maritiem webcams.

Wekelijkse Meetpointronde

Meetpointronde elke woensdagavond vanaf 21.00 uur

Elke woensdag avond is er een gezellige ontmoeting in de Meetpoint“ronde”.
Woensdag 's-avonds is het een gezellige boel in het gezamelijke landelijk gatewaynetwerk, want dan draait daar de Meetpointronde. 
De Meetpointeronde is niet zomaar een “ronde”. Het is een ontmoetingsmoment waarin van allerlei onderwerpen op een gezellige manier worden besproken.
Iedere inmelder krijgt de mogelijkheid zijn zegje te doen en  verbinding te maken met mede communicatie-amateurs.

Hoe werkt het?
De Meetpointronde wordt geleid door een moderator en een assistent.
De assistent registreert de inmelders en geeft de inmelders een inmeldnummer.
Bij voldoende inmelders worden blokjes van 4 inmelders gevormd. En door gegeven aan de moderator die zorgt dat de gepreksduur niet te lang wordt. (Bij drukte geldt er een spreeklimiet van telkens 2 minuten.) De moderator wijst de inmelders aan voor onderling contact.
Wanneer de qso's in het blokje met elkaar hebben plaatsgevonden, doet de assistent weer een oproep voor nieuwe inmelders en geeft weer een blokje van 4 inmelders door aan de moderator. Als alle inmelders aan het woord zijn geweest en met de andere inmelders gesproken hebben, loopt de meetpoint ten einde.

Een leuke toevoeging is de JITSI WEBCAM waarin deelnemers elkaar niet allen spreken maar ook zien. Hierbij geldt het protocol:
JITSI CAM AAN MICROFOON IN JITSI UIT.

Het leuke van Meetpoint is dat er onderwerpen worden besproken die helemaal los staan van de communicatiehobby. Natuurlijk  blijft ook het onderwerp antenne- zenders-techniek een terugkerend onderwerp.

We gaan je horen:
MEETPOINTronde elke woensdagavond, start 21.00 uur
Plaats: Landelijk Gateways GSN CBJUNKIES RFDX
Teamspeak Gateways Zello
Moderators (om de 14 dagen):
Ben 19GSN091 Woudenberg.
Cornelis 19GSN005 Zutpen
Assistent
Cornelis 19GSN005 Zutphen
Rob 19GSN102 Venray
Marcel 19GSN105 Heerlen
Tineke Tina104 Zutphen

Onze ballon legt een afstand af van Heliumballonlancering 27 februari 2021 tussen 13.00 en 14.00 uur

BALLONLANCERING

Op zaterdag 27-02-2021 hebben we onze tweede GSN-ballon gelanceerd. Tim en Marcel hadden een mooie locatie uitgezocht, boven op de Koumenberg. Mooi boven op het heuveltje lieten ze de ballon keurig volgens het boekje op.

De ballon heeft in 6 uur en 52 minuten uiteindelijk een afstand afgelegd van 222,38 km en een hoogte bereikt van bijna 20 km. De landingsplaats was ergens voorbij Sedan, mogelijk op een golfbaan. 

Hebben we het beter gedaan dan de vorige keer? De vorige ballon kwam bijna 3,5 km hoger. Was dit alleen de invloed van de wat zwaardere parachute? Of lag het aan de hoeveelheid helium? Of het weer, de wind?  Ook de afstand was groter, 290 ipv 222 km. De weersomstandigheden waren natuurlijk wel anders. 

Ook al hebben we ons record niet verbeterd, het was toch een heel mooie interressante reis. Een flink aantal cb-ers volgden de live-uitzending van Tim rechstreeks op onze server of via de gekoppelde servers van CBjunkies en Network Radio Benelux.

De ballon is door een groot aantal stations ontvangen. Het resultaat smaakt naar meer. Over ongeveer 2 maanden lanceren we onze volgende ballon.

 

helium ballonlancering 27 februari tussen 13.00 en 14.00 uur

ballonlancering

Op zaterdag 27-02-2021 is het eindelijk zover. Tussen 13.00 en 14.00 gaat het gebeuren.
We lanceren dan weer een ballon. Na maanden van voorbereiding en uitstellen in verband met Corona, is het nu eindelijk zover. Er gaat weer een GSN heliumballon de lucht in!
De vorige ballon heeft een afstand afgelegd van bijna 290 KM met een tophoogte van 23.4 KM, we proberen nu deze afstand en hoogte te verbeteren.
Tijdens de vlucht doen we live verslag, vanaf onze teamspeak server id: 62.163.139.32.
Houdt tijdens de vlucht onze teamspeakserver in de gaten voor tips en extra info. Je wordt LIVE op de hoogte gehouden van de vluchtresultaten.

Meetpointrondes voorzien in behoefte

meetpoint

We hebben nu vier meetpointrondes achter de rug en kunnen wel stellen dat ze in een behoefte voorzien. Hier en daar nog wat onwennig en soms wat aarzelend komen de rondes op stoom. De meetpointronde is een van de acties in het landelijk gateway repeaterportaal, een samenwerking tussen CBjunkies, RFDX en Network Radio Benelux.

Wellicht dat in de toekomst het meetpoint meer themagericht wordt.

Nieuwe website online

vernieuwing

Vanaf 10 februari is onze nieuwe website https://www.gsngateway.nl in de lucht. De oude website is http://www.gatewayservernederland.net is nog te bereiken tot 27 februari a.s.

GSN Gateway Server Nederland stelt in een domein (radio)communicatiefaciliteiten beschikbaar waar je  kosteloos gebruik van kunt maken. Op deze website vindt je meer informatie over de activiteiten die we ontplooien.

Zuid-Noord-hollandse crosslink

samenwerking

Op 8 februari hebben Sietse en Michiel een “zuid-noord Hollandse crosslink gekoppeld  aan het GSN

Gateway servernetwerk. Hiermee is het gatewaynetwerk een toepassing rijker geworden. De crosslink en de daarbij aangesloten netwerken wordt beheerd door Michiel uit Voorburg. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de crosslink wordt door gekoppeld naar het landelijk gateway/repeater netwerk. Wij zijn van mening dat hiermee ook het samenwerkingsverband tot een uitbreiding kan komen.

WSJT netwerk

wereldwijde radioverbindingen

NLBarend13926 uit Culemborg heeft informatie en links geplaatst over het digitale WSJT netwerk.

Dit systeem maakt het mogelijk om wereldwijd radioverbindingen (HAM) te verzenden en te ontvangen. Het leuke van het digitale systeem is dat je  als GSN/luisteramateur kunt communiceren met gelicenseerde  amateurs die jouw call bevestigen met een ontvangstbevestiging.

Meetpoint woensdag 10 februari 20.30 uur

Ronde

Bij voldoende deelname is vandaag WOENSDAG 10 februari 2021 om 20.30 uur de 3e meetpoint ronde met moderator Cornelis 19GSN005 en assist 19GSN102 Rob Venray.

Kom erbij  en laat je horen!

Een nieuw wapenfeit

Onze eerste ballonlancering

Op zaterdag 29-08-2020 was het dan eindelijk zover. Onze eerste  allonlancering namens de GSN club werd na maanden voorbereiding eindelijk realiteit.

Omdat het onze eerste keer was hadden we er niet op veel succes gerekend, maar:

Onze ballon heeft een afstand afgelegd van 289,93 km met een tophoogte van 23.427 meter. Om 15:20:07 op een hoogte van 540 meter ontvingen wij het laatste ontvangstbericht vanuit de Duitse stad Bremen.


Een mooi beginnersresultaat

Onze ballon landt achter Bremen

Tijdens de hele vlucht hebben we live verslag gedaan vanuit ons teamspeak kanaal. Het was erg gezellig op het kanaal, er werd behoorlijk interesse getoond voor de verrichtingen van de ballon.

We willen iedereen bedankten voor de getoonde interesse en het meeschrijven van de resultaten. In het bijzonder willen we Ben Zandstra nogmaals bedanken voor alle hulp. Zonder hem waren we zeker niet zover gekomen.

 

We begonnen met 0,0 ervaring maar hebben de afgelopen maanden aardig wat kennis opgedaan. Ook bij de lancering hebben we weer veel geleerd. We kunnen wel stellen dat we er een nieuwe hobby bij hebben en kijken er naar uit om met een nieuw lancering al het geleerde weer in de praktijk toe te passen.

​Hier onder een link van alle stations die received zijn. Tip: gebruikt de toets combinatie CRTL + F en type de naam van uw/het station.  http://habitat.habhub.org/habitat/_design/ept/_list/csv/payload_telemetry/payload_time?include_docs=true&startkey=[%2206bd97e999c5692019d38cd92bccc086%22]&endkey=[%2206bd97e999c5692019d38cd92bccc086%22,[]]&fields=_receivers

Uitbreiding maatschap

ROB 19GSN102 toegetreden tot maatschap GSN Gateway Server nederland

Rob Kromhout 19GSN102 is formeel toegetreden tot het maatschap.

Hiermee is het maatschap uitgebreid tot een drieman/vrouwschap die de organisatie leiden.

De functie van Rob is vooral gericht op het verder structureren en de kwaliteitsbewaking van het GSN server netwerk. Daarnaast heeft Rob, net als Cornelis, de rol van server- en portaalbeheerder. Zij verzorgen samen de dagelijkse aansturing van de server.

Server gehackt

GSN Gateway Server Nederland slachtoffer van zinloze hack

In december 2020  is GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND  slachtoffer geworden van een zinloze hack.

De hack aanval legde de server compleet  lam.  De anonieme aanval gebeurde met valse IP-adressen uit Turkije. De hackers komen vermoedelijk gewoon uit Amsterdam of omstreken. Het is nog steeds een raadsel hoe voorafgaand aan de hack of tijdens de hack de hackers met externe admin bevoegdheden onze server konden manipuleren. De Teamspeak helpdesk heeft hier nog steeds geen duidelijkheid over gegeven. 

Commentaar van 19GSN005, supervisor van GSN: Ze krijgen ons niet plat, we zijn weer in de lucht.

Maar ik ben wel verschrikkelijk teleurgesteld  over het achterwege blijven van ondersteuning  van Teamspeak.

Mobiel station

Succes geboekt met mobiel station Posbank

9 juni 2020

Op maandag 6 juli rond 20:00 uur heeft Cornelis 19GSN005 een gezellige QSO gemaakt met ene Frank uit Rheden. 

Naarmate de QSO vorderde vertelde Frank dat hij mobiel stond opgesteld op de Posbank, gemeente Rheden.

 Tevens een leuk weetje: de afstand tussen Rheden en Zutphen  bedraagt 19 kilometer in vogelvlucht.  Een mooi resultaat voor de Gateway opstelling in Zutphen met een spoel hoogte van +/- 6 meter.

 

Naar eigen zeggen van Frank: Afgelopen zaterdag ca. 20.00 was de GSN Zutphen op CB 35 prima te ontvangen op de Posbank (+90 NAP) gemeente Rheden.
Groet Frank,

Knienseerd

Een weekend gezellig met de hobby bezig op camping Knienseerd?

14 juni 2020

Het voelde niet goed dat corona onze activiteiten plat legde.
Maar wij zijn niet uit het veld te slaan. 
Sterker nog we gaan het veld in. Op 28-29-30 augustus staan wij op camping Knienseerd, Ensbroekerweg 6, 6037 NV Kelpen-Oler.
​Deze camping is een klein paradijsje voor de zend- en communicatie-amateurs. Het is voorzien van alle faciliteiten en ruimte die wij als amateurs nodig hebben.
Ondanks de korte voorbereiding staan er onder voorbehoud leuke activiteiten op het programma. Zo wordt er een aantal antennes in de dx stand geplaatst en komt voor het eerst de mobiele GSN-gateway in de lucht via internet Teamspeak Gateway Server Nederland.
​Ook is dit een geschikt moment om de eerste GSN GATEWAY SERVER HELIUM BALLON te lanceren. De payload is voorzien van een data sonde en een 11 meter -lpd – sonde welke in tx en rx mode is te werken. De ballon is te volgen op een aantal gps kaarten van  HABHUB. 
Zaterdagavond 29 augustus 2020 sluiten we officieel af. Ervan uitgaande dat ieder voor zich de nodige drank en lekker eten mee neemt, zal het mij toch niks verbazen als Tineke de nodige hapjes, snacks en alcoholvrije drank op tafel zet (dus je eigen bier mee nemen).​Reserveren?  http://www.knienseerd.nl/

Mobiel gebruik 27mc

Mobiel 27 mc gebruik in nieuwe verkeersreglement nog toegestaan.

Per 1 juli 2019 is artikel 61a van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV)

gewijzigd. Het wordt verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. De wijziging luidt als volgt:

“Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.”

Het gaat hier niet alleen om mobiele telefoontjes, maar ook om andere elektronische apparaten. Met het oog op de snelle ontwikkelingen ten aanzien van elektronica is gekozen voor een breed begrip. Hieronder vallen dus ook fotocamera’s, navigatiesystemen, tablets, etc.

Het verbod geldt alleen tijdens het rijden. Wanneer de fietser of de bestuurder van een voertuig stil staat, mag hij wel een mobiel elektronisch apparaat gebruiken. Een appje sturen of de route opzoeken op de fiets of in een voertuig blijft dus mogelijk, op voorwaarde dat de bestuurder stil staat.

Ook is het verbod alleen van toepassing wanneer het mobiel elektronische apparaat wordt vastgehouden met de hand. Wanneer bijvoorbeeld een navigatiesysteem in het voertuig of op de fiets is bevestigd, wanneer handsfree wordt gebeld of wanneer via oortjes muziek wordt geluisterd, geldt het verbod uit artikel 61a RVV niet.

27mc bakkie

Een 27 mc bakkie mag nog steeds worden gebruikt. Dit ondanks het verbod op het gebruik van de telefoon in die voertuigen (art. 61a RVV en de toelichting daarop in het Staatsblad 2002 67, p.4).

Maar let op, het gebruik hiervan kan wel onder art. 5 WVW (en zelfs onder art. 6 WVW) vallen. Oftewel, ook een 27 mc bakkie gebruikende chauffeur kan gevaarlijk zijn. Dat kan zelfs bij het pakken van een broodje.

Met andere woorden, ook al valt een 27 mc bakkie niet onder de regelgeving over mobiele telefoons, het kan je nog steeds zwaar worden aangerekend, wanneer je vervolgens een ongeval veroorzaakt. Mijn advies zou dan ook zijn om dergelijke zaken niet tijdens het rijden te gebruiken.

Boete

Wanneer artikel 61a RVV wordt overtreden, kan er een boete worden opgelegd:

• Voor fietsers bedraagt de boete 95 euro;

• Voor automobilisten en bestuurders van een motor of een tram bedraagt de boete 240 euro;

• De bestuurder van een bromfiets riskeert een boete van 160 euro.


herdenking

4 mei memoriaal een gedenkwaardig gebeurtenis

Tussen de 20 en 25 communicatieamateurs hebben op de GSN GATEWAY SERVER NEDERLAND van  4 mei memoriaal een indrukwekkend en waardig evenement gemaakt.
In de proloog werd stilgestaan bij de vele radio-operators die een belangrijke rol hebben gespeeld in WOII. Aansluitend hebben vertegenwoordigers van de meeste deelnemende groepen binnen de
GSN Gateway Server Nederland een radiosaluut gebracht. Daarna werd als afsluiting een morsesignaal verzonden waarna 2 minuten radio stilte in acht werd genomen.
Voor de ceremonie werd in korte tijd ook een link met CB radio amateurclub VCH tot stand gebracht. De ceremonie is in samenwerking op verschillende kanalen uitgezonden.
Met dit initiatief is hopelijk een traditie weer in eren hersteld.

Gateway

GSN GATEWAY ZUTPHEN ACTIEF

 

De GSN gateway Zutphen is in werking gesteld. Afgezien van een paar kleine kinderziektes werkt de gateway zonder grote problemen. Gateway beheerder 19GSN005 is heel content dat de gateway door de “buurt”” positief is ontvangen. Buurtgenoten hebben aarzelend hun eerste gatewayverbindingen gemaakt. Leuk voorval om te vermelden is dat er zelfs DX verbindingen zijn gemaakt met Kroatië, Joegoslavië en Oostenrijk! GSN005 benadrukt dat de gateway niet als een DX-gateway gaat werken. Maar het is een leuk voorval om mee te beginnen. GSN-Gateway Zutphen is qrv op kanaal 35 (27.355.00 Mhz 11 meterband) Transmitter is INTEK multi fox transceiver. Output is 3.5 watt. Antenne Siritel 5/8 13 meter spoel hoogte, computer ASUS laptop. Server Team Speak Gateway server Nederland.

Eens wat anders

Leuke activiteit in het weekend

Afgelopen weekend hebben we bij ons onderzoek voor het nieuwe "helium ballonproject" per toeval een nieuwe en leuke activiteit ontdekt .
Bij het verzamelen en bestuderen van informatie over het volgen van een ballon d.m.v. GPS, een methode die we ook zelf willen toepassen, ontdekten we een website waar je balonnen kun traceren. Mede hobbyisten over de hele wereld en zelfs het KNMI en KMI maken van deze website gebruik om hun ballon te kunnen traceren.
Dit gaf niet alleen antwoord op onze vraag maar het zorgde ook voor een leuke activiteit, een digitale vossenjacht.

GSN drone

GSN drone 9 mei 2020 de lucht in

Het is eindelijk zo ver.
De weervoorspellingen zien er goed uit en dat betekent dat we eindelijk de lucht in gaan. ​De drone zal de beelden live broadcasten naar deze website. De beelden zijn dan live te zien op de GSN Live pagina. 

Wat gaan we doen, en wat is het doel? Ook dit lees je op de pagina van GSN Live die vanaf nu beschikbaar is.

Wil je meer weten over het werk van TS Drone klik dan op het onderstaande webadres: 
www.tsdrone.nl

Vossenjacht

Veron ballonvossenjacht van start

20 sep 2020

Het is weer zover, de jaarlijkse ballon vossenjacht is weer van start gegaan. Natuurlijk zitten wij er helemaal klaar voor. Ook hebben wij  onze livestreampagina beschikbaar gesteld om mee te kijken.
Klik hier om naar de livestream te gaan. (Gesloten)
Meer informatie over deze activiteit vind je op de onderstaande link.
https://www.ballonvossenjacht.nl/
FREQUENTIES
De frequenties die in gebruik zijn tijdens de ballonvossenjacht::
STATIONFREQUENTIEDETAILS
Sonde Transponder432.550 MHz in 145.475 MHz uit1 Watt FM
Sonde ATV video1252 MHz1 Watt FM
PI2NOS430.125 MHz
+1.6 ShiftLandelijk
PI3UTR145.575 MHz
-0.6 Shift / 77HzBovenregionaal
PI4RCG7.080 kHz of
3.650 kHzVerbindingen op kortegolf. +/- 10kHz QRM

Bosbrand

Afloop Bosbrand de Peel

28 april 2020

Wat begon als een bosbrandje in de Brabantse Peel liep uit op een nationale ramp.

Deelnemers van Gateway Server Nederland hadden snel in de gaten dat de brand uit de hand ging lopen.

Onder supervisie van Michiel uit Voorburg en Ronny uit Deurne werd in nog geen 10 minuten een monitor netwerk opgezet met links naar de brandweer, hulpdiensten en zelfs naar de blushelikopters. Ronny gaf vervolgens elk uur een update van de ontwikkelingen .

Een camverslag werd direct op op het Jitsi“ gatewayservernederland” kanaal gezet. Met het twee uur durende LIFE camverslag met op de achtergrond de geactiveerde links waren wij getuigen van een van de grootste bosbranden die in Nederland heeft plaatsgevonden.

Wij danken Ronny uit Deurne voor zijn bijdrage waardoor het mogelijk was dat wij hiervan getuigen waren.

22 april 2020

Op dit moment heerst er een grote natuurbrand in de Deurnese Peel (Brabant). Luister live mee met de brandweer, blushelikopters, en natuurlijk ons eigen verslag op ons "Bosbrand" gateway kanaal.