Vijfde ballonlancering vrijdag 30 april 2021 mondt uit in een mysterieuze verdwijning

Op vrijdag 30 april ging rond vijf uur onze vijfde ballon de lucht in. Althans, het was de bedoeling dat onze vijfde ballon de lucht in zou gaan. Dit was een wat experimentele lancering, met een andere ballon en ook met een lagere helium hoeveelheid, het was de bedoeling om niet zozeer hoogte, maar afstand te maken.

Wat die hoogte betreft, dat is gelukt. De hoogte was zelfs zo gering dat de ballon bijna niet de lucht in te krijgen was, getuige de bijgevoegde videofilm, waarin Tim achter de ballon aanging. Uiteindelijk heeft hij hem te pakken gekregen en er een extra ballon ondergehangen voor meer opwaartse druk, waardoor de lancering toch nog gelukt is.

De ballon stijgt tergend langzaam tot 168 meter. Afijn hij is in de lucht volgen maar....

Volgen maar? Maar wat dan? Na een half uur zendt de ballon niet meer uit en lijkt de laatste locatie een akker bij Sittard te zijn. Tim gaat daar op zoek, maar geen ballon te bekennen. En ook geeft Habhub niet aan dat de ballon geland zou zijn. Het is een mysterie waar de ballon is. We gaan er vanuit dat de zender het begeven heeft en dat de ballon vrolijk verder is gedreven, zonder dat wij er weet van hebben. Misschien hebben we wel een record gebroken of niet... We zullen het in dit geval niet weten.

GSN HELIUMBALLON LANCERING VRIJDAG 30 APRIL 2021

We zijn weer helemaal klaar voor de 4e lancering in het GSN-ballonenproject. De lancering vindt plaats in de omgeving van Sittard op vrijdag 30 april 2021, ca. 17:00 uur.
De sonde zendt uit op de frequentie 433.712500 mode SSB RTTY 100 baudot. Het output vermogen is 10 Mw. De ballon route is te volgen in het ballonvolg-programma HABHUB.
Via het GSN serverportaal GSN HELIUM BALLONNEN PORTAAL is dit programma direct te linken.
Tijdens de ballonlancering zullen de coronaregels in acht worden genomen.

Voor dit experiment wordt gebruik gemaakt van een lichte 100 grams ballon welke naar verwachting de sonde op een hoogte moet brengen van 8000 tot 10.000 meter.
Als de prognose klopt, zal de ballon landen in de omgeving van Hannover.

In het GSN HELIUM BALLONNEN PORTAAL zal de ballon continue worden gevolgd terwijl om het uur een update zal worden gegeven en realtime informatie zal worden verstrekt via het landelijk gateway repeater netwerk.
Tot nu toe zijn 3 van de 4 lanceringen succesvol verlopen. Deze lancering maakt gebruik van een lichtgewicht ballon waarvan we de eigenschappen in de praktijk nog niet goed kennen. Ook moeten we ontdekken hoe de sonde en de ballon zich gedragen op de relatief lage hoogte van 8000 tot 10.000 meter.