Onze ballon legt 222 km af

Op zaterdag 27-02-2021 is het eindelijk zover. Tussen 13.00 en 14.00 gaat het gebeuren.
We lezen in Habhub: GSN-up-again
Location: Sittard (lat: 51 lon: 5.877 alt: 12M)

Payloads:
GSN-TS-3
434.712MHz USB RTTY 100 baud 800Hz shift ASCII-7 no parity 2 stop bits

Wanneer
za 27. feb 2021 12:30 – 16:30 Gecoördineerde wereldtijd
Waar
Sittard (lat: 51 lon: 5.877 alt: 12M) (kaart)

Tim en Marcel hebben een mooie locatie uitgezocht, boven op de Koumenberg, om de ballon te lanceren. Mooi boven op het heuveltje laten ze de ballon keurig volgens het boekje, zij het wel iets later, op.

En daarna is het weer spannend. Hoe gaat hij het doen, komt de ballon geen obstakels tegen voordat hij voldoende hoogte heeft en onze poging al in de kiem wordt gesmoord. Het gaat allemaal goed. De ballon is snel vrij van de bomen en kiest het luchtruim. Nu gaan we verder in teamspeak en Habhub om de luchtreis te volgen.

De ballon heeft in 6 uur en 52 minuten uiteindelijk een afstand afgelegd van 222,38 km en een hoogte bereikt van bijna 20 km. De landingsplaats is iets voorbij Sedan, volgens mij in de bosjes, volgens anderen een hole in one op de golfbaan. Misschien horen we nog waar het exact was.

Hebben we het beter gedaan dan de vorige keer? De vorige ballon kwam bijna 3,5 km hoger. Was dit alleen de invloed van de wat zwaardere parachute? Of lag het aan de hoeveelheid helium? Of het weer, de wind?  Ook de afstand was groter, 290 ipv 222 km. De weersomstandigheden waren wel anders. Ook is de koers van de ballon wel opvallend. Op een hoogte van ca. 13,5 km verlegt de ballon de koers van zuid-west naar oost en stijgt dan tot 19.99 km, om later bij de daling weer de koers naar zuid-west te verleggen. Dit geeft een mooi inzicht in de luchtstromen op grotere hoogte. Ook al hebben we ons record niet verbeterd, het was toch een heel mooie interessante reis.

Ook in teamspeak was het een levendige boel. Een flink aantal cb-ers volgden de live-uitzending van Tim rechtstreeks op onze server of via de gekoppelde servers van CBjunkies en Network Radio Benelux.

Hieronder wat impressies en informatie. De ballon is door een groot aantal stations ontvangen. Het resultaat smaakt naar meer. Over ongeveer 2 maanden lanceren we onze volgende ballon.

 

Ballon Lancering 2

Helium balonnenproject, lancering 2 27 februari 2021

HELIUM BALLONNENPROJECT, LANCERING 27 FEBRUARI 2021 TUSSEN 13.00 EN 14.00 UUR

BALLONLANCERING

Op zaterdag 27-02-2021 is het eindelijk zover. Tussen 13.00 en 14.00 gaat het gebeuren.
We lanceren dan weer een ballon. Na maanden van voorbereiding en uitstellen in verband met Corona, is het nu eindelijk zover. Er gaat weer een GSN heliumballon de lucht in!
De vorige ballon heeft een afstand afgelegd van bijna 290 KM met een tophoogte van 23.4 KM, we proberen nu deze afstand en hoogte te verbeteren.
Tijdens de vlucht doen we live verslag, vanaf onze teamspeak server id: 62.163.139.32.
Houdt tijdens de vlucht onze teamspeakserver in de gaten voor tips en extra info. Je wordt LIVE op de hoogte gehouden van de vluchtresultaten.

Hier onder wat extra tips:
De frequentie wordt 434.7125
Met de Habhub link kun je de GSN-TS2 heliumballon moeiteloos volgen: https://tracker.habhub.org
De link om het radiosignaal te decoderen.
https://sourceforge.net/projects/fldigi/
We trekken er lering uit en we gaan er een gezellige happening van maken.
We kijken nu al weer uit naar de volgende lancering.😊
MEER INFO OP ONZE WEBSITE
www.gsngateway.nl
Het GSN heliumballonproject heeft tot doel om in hogere luchtlagen experimentele radioverbindingen te maken. De GSN Gateway Server zal in de komende tijd een aantal heliumballonen lanceren. Met de onderstaande links zijn deze experimenten te volgen.
https://postimages.org/
https://i.postimg.cc/ZnP8JXJL/Habhub.png
https://ukhas.org.uk/projects:dl-fldigi
https://www.pe1rqm.nl/hab/#softwaredigimode
Meer informatie op onze website www.gsngateway.nl